Żywienie dzieci w Żłobku

Proces prawidłowego żywienia dzieci w okresie do trzeciego roku życia odgrywa bardzo znaczącą rolę w prawidłowym rozwoju dziecka, dlatego dokładamy wszelkich starań, by żywienie dzieci w naszej placówce było zgodne z zasadami racjonalnego żywienia oraz z zaleceniami Instytutu Matki i Dziecka.

Jadłospis  układany jest dekadowo. W dziennym rozkładzie posiłków osoby odpowiedzialne za żywienie kierują się zasadą zgodnie, z którą dzieci powinny spożywać posiłki pokrywające 3/4 -75% dziennego zapotrzebowania na energię, białko i tłuszcze, węglowodany i witaminy. Jadłospis układany jest dekadowo. Staramy się aby jadłospis był urozmaicony, wartościowy i zachęcał dzieci do jedzenia. Wszystkie posiłki przygotowywane są zgodnie z zasadami Dobrej Praktyki Higienicznej, Dobrej Praktyki Produkcyjnej oraz systemu HCCP, który gwarantuje odpowiednią jakość zdrowotną produktów.

Wspólne spożywanie posiłków z rówieśnikami wzmacnia poczucie wspólnoty, a jednocześnie pozwala im odczuć silną przynależność do grupy. Dzieciom dla, których sztuka samodzielnego jedzenia sprawia sporo kłopotu, pomaga opiekun grupy. Pomoc taka nie zwalnia jednak dziecka z podejmowania kolejnych prób, do czego jest ono zachęcane i dopingowane przez opiekuna.

 

Dzieci w Żłobku otrzymują 4 posiłki, tj. śniadanie, II śniadanie, obiad i podwieczorek.

W związku z coraz częściej występującymi alergiami pokarmowymi, Żłobek zapewnia dzieciom indywidualne diety: bezmleczne, bezjajeczne, bezglutenowe i inne stosując się do zaleceń lekarzy specjalistów.
Dzieci w wieku niemowlęcym są karmione i pojone „na życzenie”, zgodnie ze schematem żywienia dzieci do jednego roku życia. Niemowlęta mają zabezpieczone wszelkiego rodzaju mieszanki pokarmowe w zależności od indywidualnych potrzeb zgodnie z zaleceniami lekarza pediatry lub lekarza specjalisty.

zdjęcie dziecka jedzącego

Wszystkie dzieci mają możliwość picia wody i herbatek do woli w ciągu całego dnia pobytu w Żłobku.

 

JADŁOSPIS


DLA DZIECI POWYŻEJ 1 ROKU ŻYCIA

 

Dzieci do pierwszego roku życia otrzymują mleko modyfikowane i zupki jarzynowe przecierane z mięsem.
Wykaz poszczególnych składników użytych do przygotowania posiłków znajduje się u intendenta.

od 15.04.2024 do 19.04.2024 r.

poniedziałek 15.04.2024
wtorek 16.04.2024
środa 17.04.2024
czwartek 18.04.2024
piątek 19.04.2024
Śniadanie

alergeny: gluten, mleko

Płatki orkiszowe na mleku, bułka z masłem, jajecznica na parze ze szczypiorkiem, woda min. Pieczywo z masłem, ser żółty, sałata, pomidor, kakao, /wędlina, herbata/
Płatki ryżowe na mleku, pieczywo z masłem, pasztet pieczony drobiowy, ogórek kiszony, woda min. Makaronik literki na mleku, bułka z masłem, jajko gotowane, sałata, rzodkiewka, woda min.
Płatki jaglane na mleku, pieczywo z masłem, wędlina, pomidor, tarta marchew, woda min.
II śniadanie

Produkty uczulające: owoce cytrusowe

 Banany, jabłka
Owoce
Sałatka owocowa z kiwi i mango
Owoce
Soki jabłkowo-owocowe, chrupki kukurydziane
Obiad

Alergeny: seler, ryba, mleko, jaja

Barszcz czerwony z warzywami zabielany, krokiety z mięsem i ciecierzycą, sur. z marchewki, jabłka z białym chrzanem, kompot śliwkowo-jabłkowy
Zupa jarzynowa z płatkami jęczmiennymi, kotlet mielony pieczony, ziemniaki, sur. z kapusty pekińskiej z ananasem i żurawiną, kompot wiśniowy
Zupa brokułowo-szpinakowa zabielana z mięsem, kopytka serowe polane masełkiem i tartą bułką, sur. marchewka, jabłko, /pulpet mięsny, ziemniaki/napój miodowo-cytrynowy
Zupa z fasolką szparagową zabielana, frykadelki z fileta indyka w sosie pomidorowym, kasza bulgur, sur. z sałaty lodowej z jogurtem nat., kompot wieloowocowy Zupa neapolitańska z makaronem, łosoś pieczony w przyprawach, ziemniaki, sur. z pora, jabłka i marchewki, kompot truskawkowy
Podwieczorek

Alergeny: gluten, nabiał, mleko, jaja

Bułka z masłem, twarożek z rzodkiewką, herbata ziołowa, kiwi
Mus z kaszy manny z żółtkiem, bułka z masłem, gruszki, woda min.
Pieczywo z masłem, wędlina, plasterki papryki czerwonej, herbata Chałka z masłem, nutella z awokado i banana, herbata owocowa
Wafle własnej produkcji, kisiel owocowy do picia, owoce

 

W ciągu całego dnia dziecko otrzymuje na żądanie wodę bez ograniczeń.

Maluchy na śniadanie i podwieczorek otrzymują mleko modyfikowane lub kaszki mleczne bądź bezmleczne.          
                                                                                                    

 JADŁOSPIS

od 08.04.2024 do 12.04.2024

poniedziałek 08.04.2024
wtorek 09.04.2024
środa 10.04.2024
czwartek 11.04.2024
piątek 12.04.2024
Śniadanie

alergeny: gluten, mleko, jaja

Ryż błyskawiczny na mleku, pieczywo z masłem, wędlina, ogórek zielony, woda min.
Kluski lane na mleku, bułka z masłem, twarożek ze szczypiorkiem i rzodkiewką, woda min.
Pieczywo z masłem, ser żółty, sałata, pomidor, kawa mleczna /wędlina, herbata/
Płatki kukurydziane na mleku, pieczywo z masłem, pasztet pieczony drobiowy, ogórek kiszony, woda min Płatki jęczmienne na mleku, bułka z masłem, jajko gotowane, sałata, ogórek, woda min.
II śniadanie

Produkty uczulające: owoce cytrusowe

Banany, jabłka Gruszki
Mandarynki
Jabłka
Przecier owocowy, chrupki kukurydziane
Obiad

Alergeny: seler, ryba, mleko, jaja

Zarzutka z ziemniakami, gulasz z szynki wp. w sosie paprykowym, kasza jęczmienna, sur. z kalarepki, jabłka i marchewki, fasolka szparagowa gotowana, kompot truskawkowy
Zupa ogórkowa z ryżem zabielana, porcja ryby, ziemniaki, sur. z warzyw mieszanych z jogurtem naturalnym, napój miodowo-cytrynowy
Zupa kalafiorowa z zieleniną zabielana, gulasz z fileta indyka, kasza kuskus, sur. z białej rzodkwi z marchewką, buraczki gotowane, kompot wiśniowy
Zupa solferino z zieleniną, makaron z serem i musem jogurtowo-truskawkowym, /gulasz mięsny z makaronem, sur. z pora, jabłka i marchewki/, kompot z czarnej porzeczki
Krupnik z kaszy jaglanej, pulpet rybny z dorsza atlantyckiego w sosie lekko chrzanowym, ziemniaki, sur. z czerwonej kapusty z awokado, kompot owocowy
Podwieczorek

Alergeny: gluten, mleko, jaja

Pieczywo z masłem, jajecznica na parze z pomidorami i szczypiorkiem, herbata ziołowa, serek owocowy
Mus bananowy, chałka z masłem, herbata owocowa, kiwi
Płatki owsiane na mleku, pieczywo z masłem, pasta mięsno-warzywna, herbata z cytryną
Sałatka jarzynowa, pieczywo z masłem, wędlina, herbata
Ryż zapiekany z jabłkami i jogurtem naturalnym, herbata ziołowa

W ciągu całego dnia dziecko otrzymuje na żądanie wodę bez ograniczeń.                       

Maluchy na śniadanie i podwieczorek otrzymują mleko modyfikowane lub kaszki mleczne bądź bezmleczne.

ALERGIE POKARMOWE U DZIECI

Najczęstszą  przyczyną alergii pokarmowej u małych dzieci są białka mleka krowiego. Uczulenie może powodować każdy pokarm zawierający białko.

Wszystko zależy od indywidualnej wrażliwości organizmu dziecka.

Najczęściej uczulające produkty to:

  • mleko krowie,
  • jaja kurze (zwłaszcza białko),
  • pszenica,
  • ryby i skorupiaki,
  • owoce cytrusowe,
  • orzechy ziemne i inne orzechy.

U niemowląt i małych dzieci – do 3. roku życia najczęstszymi alergenami są: mleko krowie, jajka, pszenica, soja i orzechy ziemne.
U starszych dzieci
częściej występują uczulenia na: jajka, mleko, pszenicę, soję, ryby i orzechy.

Dieta eliminacyjna
Gdy dziecko cierpi na alergię pokarmową, zalecana jest dieta eliminacyjna. Polega ona na czasowym usunięciu z jego diety uczulających składników. Eliminując z jadłospisu dziecka produkty wywołujące reakcję alergiczną, należy pamiętać o wnikliwym czytaniu etykiet. Uczulające malucha składniki nawet w niewielkich ilościach mogą znaleźć się w recepturach bardzo różnych produktów spożywczych.
Stosując u dziecka dietę eliminacyjną, należy dbać o to, by otrzymywało ono odpowiednią ilość składników odżywczych potrzebnych do rozwoju. Lekarz prowadzący może zalecić wprowadzenie do diety malucha odpowiednich składników zastępczych, których wartość odżywcza jest zbliżona do eliminowanego pokarmu.

Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011

z dnia 25 października 2011r.

ZAŁĄCZNIK II

SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI

1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę ( 1 );

b) maltodekstryn na bazie pszenicy ( 1 );

c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;

d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

2. Skorupiaki i produkty pochodne;

3. Jaja i produkty pochodne;

4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;

b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;

5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;

6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego ( 1 );

b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;

c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:

a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,

b) laktitolu;

8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

9. Seler i produkty pochodne;

10. Gorczyca i produkty pochodne;

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;

12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO 2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;

13. Łubin i produkty pochodne;

14. Mięczaki i produkty pochodne.

Ta strona korzysta z plików cookie i prosi o podanie danych osobowych w celu usprawnienia przeglądania.