Żywienie dzieci w Żłobku
Proces prawidłowego żywienia dzieci w okresie do trzeciego roku życia odgrywa bardzo znaczącą rolę w prawidłowym rozwoju dziecka, dlatego dokładamy wszelkich starań, by żywienie dzieci w naszej placówce było zgodne z zasadami racjonalnego żywienia oraz z zaleceniami Instytutu Matki i Dziecka.
Jadłospis układany jest dekadowo. W dziennym rozkładzie posiłków osoby odpowiedzialne za żywienie kierują się zasadą zgodnie, z którą dzieci powinny spożywać posiłki pokrywające 3/4 -75% dziennego zapotrzebowania na energię, białko i tłuszcze, węglowodany i witaminy. Jadłospis układany jest dekadowo. Staramy się aby jadłospis był urozmaicony, wartościowy i zachęcał dzieci do jedzenia. Wszystkie posiłki przygotowywane są zgodnie z zasadami Dobrej Praktyki Higienicznej, Dobrej Praktyki Produkcyjnej oraz systemu HCCP, który gwarantuje odpowiednią jakość zdrowotną produktów.
Wspólne spożywanie posiłków z rówieśnikami wzmacnia poczucie wspólnoty, a jednocześnie pozwala im odczuć silną przynależność do grupy. Dzieciom dla, których sztuka samodzielnego jedzenia sprawia sporo kłopotu, pomaga opiekun grupy. Pomoc taka nie zwalnia jednak dziecka z podejmowania kolejnych prób, do czego jest ono zachęcane i dopingowane przez opiekuna.
Dzieci w Żłobku otrzymują 4 posiłki, tj. śniadanie, II śniadanie, obiad i podwieczorek.
W związku z coraz częściej występującymi alergiami pokarmowymi, Żłobek zapewnia dzieciom indywidualne diety: bezmleczne, bezjajeczne, bezglutenowe i inne stosując się do zaleceń lekarzy specjalistów.
Dzieci w wieku niemowlęcym są karmione i pojone „na życzenie”, zgodnie ze schematem żywienia dzieci do jednego roku życia. Niemowlęta mają zabezpieczone wszelkiego rodzaju mieszanki pokarmowe w zależności od indywidualnych potrzeb zgodnie z zaleceniami lekarza pediatry lub lekarza specjalisty.

Wszystkie dzieci mają możliwość picia wody i herbatek do woli w ciągu całego dnia pobytu w Żłobku.
JADŁOSPIS
DLA DZIECI POWYŻEJ 1 ROKU ŻYCIA
od 11.01.2021 r. do 15.01.2021 r.
poniedziałek 11.01.2021 |
wtorek 12.01.2021 |
środa 13.01.2021 |
czwartek 14.01.2021 |
piątek 15.01.2021 |
|
Śniadanie
alergeny: gluten, mleko |
Kasza manna na mleku, pieczywo z masłem, serem żółtym, pomidorem i szczypiorkiem, woda mineralna | Płatki owsiane na mleku, pieczywo z masłem, wędliną i papryką, herbata | Ryż na mleku, bułka z masłem, pasztetem i ogórkiem kiszonym, woda mineralna | Pieczywo z masłem, polędwicą, sałatą i pomidorem, herbata lipowa | Płatki jęczmienne, pieczywo z masłem, jajkiem gotowanym i pomidorem, herbata |
II śniadanie
Produkty uczulające: owoce cytrusowe |
Jabłka | Sałatka owocowa | Mandarynki | Gruszki | Banany |
Obiad
Alergeny: seler, ryba, mleko, jaja |
Zupa pomidorowa z makaronem zabielana, ziemniaki, pulpet drobiowy w sosie chrzanowym, surówka z kalarepki, marchewki i ogórka kiszonego, kompot wiśniowy | Zupa ogórkowa z ryżem zabielana, ziemniaki, pieczeń rzymska, surówka z selera, jabłka i marchewki, kompot wieloowocowy | Kapuśniak z ziemniakami, leniwe z masłem i bułką tartą, marchewka z jabłkiem, napój miodowo-cytrynowy z limonką | Rosół drobiowy z zieleniną, ziemniaki, kotlet drobiowy, buraczki gotowane, kompot z owoców mieszanych | Zupa kalafiorowa z zieleniną zabielana, ziemniaki, pulpet rybny pieczony, surówka z kapusty kiszonej z ogórkiem i koperkiem, kompot truskawkowy |
Podwieczorek
Alergeny: gluten, nabiał, mleko, jaja |
Bułka z masłem i twarożkiem homogenizowanym /wędliną i szczypiorkiem/, kakao /herbata/ | Jogurt naturalny z owocami, wafle ryżowe ze słonecznikiem | Ciasto jogurtowe z owocami, bawarka | Budyń kukurydziany z sokiem malinowym, herbata z imbirem | Kisiel domowy, chrupki kukurydziane |
W ciągu całego dnia dziecko otrzymuje na żądanie wodę bez ograniczeń.
JADŁOSPIS
od 18.01.2021 r. do 22.01.2021 r.
poniedziałek 18.01.2021 |
wtorek 19.01.2021 |
środa 20.01.2021 |
czwartek 21.01.2021 |
piątek 22.01.2021 |
|
Śniadanie
alergeny: gluten, mleko, jaja |
Kluski lane na mleku, pieczywo z masłem, wędliną i ogórkiem, herbata cytrynowa | Bułka z masłem, pasztetem i ogórkiem kiszonym, kawa mleczna | Płatki jęczmienne na mleku, pieczywo z masłem i pastą jajeczną ze szczypiorkiem, woda mineralna | Kasza manna na mleku, pieczywo z masłem, kiełbasą krakowską i pomidorem, herbatka lipowa | Makaron literki na mleku, bułka z masłem i twarożkiem z rzodkiewką, woda mineralna |
II śniadanie
Produkty uczulające: owoce cytrusowe |
Koktajl owocowo-jogurtowy | Gruszki | Sałatka owocowa | Mandarynki | Jabłka |
Obiad
Alergeny: seler, ryba, mleko, jaja |
Zupa jarzynowa, naleśniki z serem i musem truskawkowym, kompot jabłkowy | Barszcz ukraiński z zieleniną zabielany, kasza jęczmienna, pulpet z mięsa mieszanego w sosie koperkowym, surówka z białej rzodkwi, kompot wiśniowy | Zupa krem z cukinii z groszkiem ptysiowym, ziemniaki, kotlet drobiowy, surówka z kapusty pekińskiej, kukurydzy i papryki, kompot truskawkowy | Zupa meksykańska z fasolką szparagową, kasza gryczana, potrawka drobiowa, surówka z czerwonej kapusty, kompot wieloowocowy | Zupa brokułowa zabielana, ziemniaki, ryba po grecku, kompot wiśniowy |
Podwieczorek
Alergeny: gluten, mleko, jaja |
Chałka z masłem i dżemem, herbata z limonką | Kasza kukurydziana na mleku, pieczywo z masłem, wędliną i papryką czerwoną, woda mineralna | Bułka z masłem i polędwicą, sałatka jarzynowa, herbata z cytryną | Budyń czekoladowy z musem malinowym, herbata | Ciasto zebra, kakao, banany |
W ciągu całego dnia dziecko otrzymuje na żądanie wodę bez ograniczeń.
Maluchy na śniadanie i podwieczorek otrzymują mleko modyfikowane lub kaszki mleczne bądź bezmleczne.
ALERGIE POKARMOWE U DZIECI
Najczęstszą przyczyną alergii pokarmowej u małych dzieci są białka mleka krowiego. Uczulenie może powodować każdy pokarm zawierający białko.
Wszystko zależy od indywidualnej wrażliwości organizmu dziecka.
Najczęściej uczulające produkty to:
- mleko krowie,
- jaja kurze (zwłaszcza białko),
- pszenica,
- ryby i skorupiaki,
- owoce cytrusowe,
- orzechy ziemne i inne orzechy.
U niemowląt i małych dzieci – do 3. roku życia najczęstszymi alergenami są: mleko krowie, jajka, pszenica, soja i orzechy ziemne.
U starszych dzieci częściej występują uczulenia na: jajka, mleko, pszenicę, soję, ryby i orzechy.
Dieta eliminacyjna
Gdy dziecko cierpi na alergię pokarmową, zalecana jest dieta eliminacyjna. Polega ona na czasowym usunięciu z jego diety uczulających składników. Eliminując z jadłospisu dziecka produkty wywołujące reakcję alergiczną, należy pamiętać o wnikliwym czytaniu etykiet. Uczulające malucha składniki nawet w niewielkich ilościach mogą znaleźć się w recepturach bardzo różnych produktów spożywczych.
Stosując u dziecka dietę eliminacyjną, należy dbać o to, by otrzymywało ono odpowiednią ilość składników odżywczych potrzebnych do rozwoju. Lekarz prowadzący może zalecić wprowadzenie do diety malucha odpowiednich składników zastępczych, których wartość odżywcza jest zbliżona do eliminowanego pokarmu.
Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011
z dnia 25 października 2011r.
ZAŁĄCZNIK II
SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI
1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę ( 1 );
b) maltodekstryn na bazie pszenicy ( 1 );
c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;
d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
2. Skorupiaki i produkty pochodne;
3. Jaja i produkty pochodne;
4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;
b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;
5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;
6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego ( 1 );
b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;
c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:
a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,
b) laktitolu;
8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
9. Seler i produkty pochodne;
10. Gorczyca i produkty pochodne;
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO 2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;
13. Łubin i produkty pochodne;
14. Mięczaki i produkty pochodne.