Żywienie dzieci w Żłobku

Proces prawidłowego żywienia dzieci w okresie do trzeciego roku życia odgrywa bardzo znaczącą rolę w prawidłowym rozwoju dziecka, dlatego dokładamy wszelkich starań, by żywienie dzieci w naszej placówce było zgodne z zasadami racjonalnego żywienia oraz z zaleceniami Instytutu Matki i Dziecka.

Jadłospis  układany jest dekadowo. W dziennym rozkładzie posiłków osoby odpowiedzialne za żywienie kierują się zasadą zgodnie, z którą dzieci powinny spożywać posiłki pokrywające 3/4 -75% dziennego zapotrzebowania na energię, białko i tłuszcze, węglowodany i witaminy. Jadłospis układany jest dekadowo. Staramy się aby jadłospis był urozmaicony, wartościowy i zachęcał dzieci do jedzenia. Wszystkie posiłki przygotowywane są zgodnie z zasadami Dobrej Praktyki Higienicznej, Dobrej Praktyki Produkcyjnej oraz systemu HCCP, który gwarantuje odpowiednią jakość zdrowotną produktów.

Wspólne spożywanie posiłków z rówieśnikami wzmacnia poczucie wspólnoty, a jednocześnie pozwala im odczuć silną przynależność do grupy. Dzieciom dla, których sztuka samodzielnego jedzenia sprawia sporo kłopotu, pomaga opiekun grupy. Pomoc taka nie zwalnia jednak dziecka z podejmowania kolejnych prób, do czego jest ono zachęcane i dopingowane przez opiekuna.

 

Dzieci w Żłobku otrzymują 4 posiłki, tj. śniadanie, II śniadanie, obiad i podwieczorek.

W związku z coraz częściej występującymi alergiami pokarmowymi, Żłobek zapewnia dzieciom indywidualne diety: bezmleczne, bezjajeczne, bezglutenowe i inne stosując się do zaleceń lekarzy specjalistów.
Dzieci w wieku niemowlęcym są karmione i pojone „na życzenie”, zgodnie ze schematem żywienia dzieci do jednego roku życia. Niemowlęta mają zabezpieczone wszelkiego rodzaju mieszanki pokarmowe w zależności od indywidualnych potrzeb zgodnie z zaleceniami lekarza pediatry lub lekarza specjalisty.

zdjęcie dziecka jedzącego

Wszystkie dzieci mają możliwość picia wody i herbatek do woli w ciągu całego dnia pobytu w Żłobku.

 

JADŁOSPIS


DLA DZIECI POWYŻEJ 1 ROKU ŻYCIA

 

Dzieci do pierwszego roku życia otrzymują mleko modyfikowane i zupki jarzynowe przecierane z mięsem.
Wykaz poszczególnych składników użytych do przygotowania posiłków znajduje się u intendenta.

od 13.05.2024 do 17.05.2024 r.

poniedziałek 13.05.2024
wtorek 14.05.2024
środa 15.05.2024
czwartek 16.05.2024
piątek 17.05.2024
Śniadanie

alergeny: gluten, mleko

Pieczywo z masłem, ser żółty, sałata, pomidor, kakao, /wędlina/
Płatki jaglane na mleku, pieczywo z masłem, jajecznica na parze z pomidorami i szczypiorkiem, woda min.
 Ryż błyskawiczny na mleku, bułka z masłem, twarożek bananowy, woda min.
Kasza kukurydziana na mleku, pieczywo z masłem, pasta mięsno-warzywna, woda min.  Płatki jęczmienne na mleku, pieczywo z masłem, pasztet pieczony, rzodkiewka, woda min.
II śniadanie

Produkty uczulające: owoce cytrusowe

 Kiwi, jabłka
Jabłka
Soki jabłkowo-owocowe, chrupki kukurydziane Gruszki
Kisiel owocowy
Obiad

Alergeny: seler, ryba, mleko, jaja

Zupa solferino z zielenią zabielana, pulpet mięsny w sosie koperkowym, kasza jęczmienna, sur. z kalarepki, białej rzepy z jogurtem naturalnym, kompot owocowy
Zupa pomidorowa z ryżem zabielana, kotlet mielony pieczony, ziemniaki, sur wielowarzywna z jogurtem naturalnym, fasolka szparagowa gotowana, kompot śliwkowy
Kluski lane na rosole, potrawka drobiowa, ziemniaki, sur z czerwonej kapusty z awokado, napój miodowo- cytrynowy Zupa ogórkowa z zieleniną zabielana, naleśniki pszenno-gryczane z musem jogurtowo-truskawkowym, /naleśniki z mięsem, sur. wielowarzywna/, kompot z czarnej porzeczki Zupa koperkowa z kaszą jaglaną, paluszki rybne, ziemniaki, sur. z pora, jabłka i marchewki z chrzanem, kompot wiśniowy
Podwieczorek

Alergeny: gluten, nabiał, mleko, jaja

Jogurt naturalny z owocami, bułka z masłem, /przecier owocowy/ morele
Pieczywo z masłem, wędlina, sałata, ogórek zielony, herbata owocowa
Bułka z masłem, i dżemem, kawa mleczna, banany  Pieczywo z masłem, jajko gotowane, ogórek zielony, herbata ziołowa
 Ryz zapiekany z brzoskwiniami, herbata z cytryną

 

W ciągu całego dnia dziecko otrzymuje na żądanie wodę bez ograniczeń.

Maluchy na śniadanie i podwieczorek otrzymują mleko modyfikowane lub kaszki mleczne bądź bezmleczne.          
                                                                                                    

 JADŁOSPIS

od 06.05.2024 do 10.05.2024

poniedziałek 06.05.2024
wtorek 07.05.2024
środa 08.05.2024
czwartek 09.05.2024
piątek 10.05.2024
Śniadanie

alergeny: gluten, mleko, jaja

Płatki jęczmienne na mleku, bułka z masłem, pasta jajeczna z awokado i szczypiorku, woda min.
Płatki jaglane na mleku, pieczywo z masłem, pasztet pieczony drobiowy, pomidor, woda min.
Kluski lane na mleku, pieczywo z masłem, wędlina, ogórek zielony, woda min.
Pieczywo z masłem, ser żółty, sałata, pomidor, bawarka, /wędlina, herbata/
Płatki owsiane na mleku, pieczywo z masłem, jajko gotowane na twardo, ogórek zielony, sałata, woda min.
II śniadanie

Produkty uczulające: owoce cytrusowe

Jabłka
Owoce
Kisiel z owoców lasu, chrupki kukurydziane Sałatka owocowa z mango
Owoce
Obiad

Alergeny: seler, ryba, mleko, jaja

Zupa wielowarzywna z zieleniną, gulasz z fileta indyka, kasza jęczmienna, sur. z selera, jabłka, marchew gotowana z groszkiem, kompot z owoców leśnych
Zupa ze słodkiej kapusty z warzywami, makaron z serem i musem truskawkowo-jogurtowym, /gulasz mięsny z makaronem, sur. z marchewki i jabłka/, kompot z czarnej porzeczki
Zupa krem z białych warzyw z płatkami orkiszowymi, porcja ryby, ziemniaki, sur. z kapusty pekińskiej z jabłkiem i marchewką, kompot wiśniowy
Zarzutka z ziemniakami, polędwiczki wieprzowe w sosie lekko chrzanowym, kasza gryczana, sur. z buraka, jabłka i marchewki, kompot owocowy
Krupnik z kaszy jaglanej, kotlet rybny pieczony, ziemniaki, sur. z sałaty lodowej z jogurtem naturalnym, kompot malinowy
Podwieczorek

Alergeny: gluten, mleko, jaja

Pieczywo z masłem, pasta twarogowa z rzodkiewką i szczypiorkiem, herbata ziołowa
Sałatka jarzynowa, pieczywo z masłem, polędwica swojska, herbata z miodem i cytryną
Ryż zapiekany z jabłkami i jogurtem naturalnym, herbata
Budyń śmietankowy z musem jagodowym, wafelek ryżowy, owoce, woda min.
Ciasto drożdżowe własnego wypieku, soki jabłkowo-owocowe, owoc

W ciągu całego dnia dziecko otrzymuje na żądanie wodę bez ograniczeń.                       

Maluchy na śniadanie i podwieczorek otrzymują mleko modyfikowane lub kaszki mleczne bądź bezmleczne.

ALERGIE POKARMOWE U DZIECI

Najczęstszą  przyczyną alergii pokarmowej u małych dzieci są białka mleka krowiego. Uczulenie może powodować każdy pokarm zawierający białko.

Wszystko zależy od indywidualnej wrażliwości organizmu dziecka.

Najczęściej uczulające produkty to:

  • mleko krowie,
  • jaja kurze (zwłaszcza białko),
  • pszenica,
  • ryby i skorupiaki,
  • owoce cytrusowe,
  • orzechy ziemne i inne orzechy.

U niemowląt i małych dzieci – do 3. roku życia najczęstszymi alergenami są: mleko krowie, jajka, pszenica, soja i orzechy ziemne.
U starszych dzieci
częściej występują uczulenia na: jajka, mleko, pszenicę, soję, ryby i orzechy.

Dieta eliminacyjna
Gdy dziecko cierpi na alergię pokarmową, zalecana jest dieta eliminacyjna. Polega ona na czasowym usunięciu z jego diety uczulających składników. Eliminując z jadłospisu dziecka produkty wywołujące reakcję alergiczną, należy pamiętać o wnikliwym czytaniu etykiet. Uczulające malucha składniki nawet w niewielkich ilościach mogą znaleźć się w recepturach bardzo różnych produktów spożywczych.
Stosując u dziecka dietę eliminacyjną, należy dbać o to, by otrzymywało ono odpowiednią ilość składników odżywczych potrzebnych do rozwoju. Lekarz prowadzący może zalecić wprowadzenie do diety malucha odpowiednich składników zastępczych, których wartość odżywcza jest zbliżona do eliminowanego pokarmu.

Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011

z dnia 25 października 2011r.

ZAŁĄCZNIK II

SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI

1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę ( 1 );

b) maltodekstryn na bazie pszenicy ( 1 );

c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;

d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

2. Skorupiaki i produkty pochodne;

3. Jaja i produkty pochodne;

4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;

b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;

5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;

6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego ( 1 );

b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;

c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:

a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,

b) laktitolu;

8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

9. Seler i produkty pochodne;

10. Gorczyca i produkty pochodne;

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;

12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO 2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;

13. Łubin i produkty pochodne;

14. Mięczaki i produkty pochodne.

Ta strona korzysta z plików cookie i prosi o podanie danych osobowych w celu usprawnienia przeglądania.