Żywienie dzieci w Żłobku

Proces prawidłowego żywienia dzieci w okresie do trzeciego roku życia odgrywa bardzo znaczącą rolę w prawidłowym rozwoju dziecka, dlatego dokładamy wszelkich starań, by żywienie dzieci w naszej placówce było zgodne z zasadami racjonalnego żywienia oraz z zaleceniami Instytutu Matki i Dziecka.

Jadłospis  układany jest dekadowo. W dziennym rozkładzie posiłków osoby odpowiedzialne za żywienie kierują się zasadą zgodnie, z którą dzieci powinny spożywać posiłki pokrywające 3/4 -75% dziennego zapotrzebowania na energię, białko i tłuszcze, węglowodany i witaminy. Jadłospis układany jest dekadowo. Staramy się aby jadłospis był urozmaicony, wartościowy i zachęcał dzieci do jedzenia. Wszystkie posiłki przygotowywane są zgodnie z zasadami Dobrej Praktyki Higienicznej, Dobrej Praktyki Produkcyjnej oraz systemu HCCP, który gwarantuje odpowiednią jakość zdrowotną produktów.

Wspólne spożywanie posiłków z rówieśnikami wzmacnia poczucie wspólnoty, a jednocześnie pozwala im odczuć silną przynależność do grupy. Dzieciom dla, których sztuka samodzielnego jedzenia sprawia sporo kłopotu, pomaga opiekun grupy. Pomoc taka nie zwalnia jednak dziecka z podejmowania kolejnych prób, do czego jest ono zachęcane i dopingowane przez opiekuna.

 

Dzieci w Żłobku otrzymują 4 posiłki, tj. śniadanie, II śniadanie, obiad i podwieczorek.

W związku z coraz częściej występującymi alergiami pokarmowymi, Żłobek zapewnia dzieciom indywidualne diety: bezmleczne, bezjajeczne, bezglutenowe i inne stosując się do zaleceń lekarzy specjalistów.
Dzieci w wieku niemowlęcym są karmione i pojone „na życzenie”, zgodnie ze schematem żywienia dzieci do jednego roku życia. Niemowlęta mają zabezpieczone wszelkiego rodzaju mieszanki pokarmowe w zależności od indywidualnych potrzeb zgodnie z zaleceniami lekarza pediatry lub lekarza specjalisty.

zdjęcie dziecka jedzącego

Wszystkie dzieci mają możliwość picia wody i herbatek do woli w ciągu całego dnia pobytu w Żłobku.

 

JADŁOSPIS


DLA DZIECI POWYŻEJ 1 ROKU ŻYCIA

 

Dzieci do pierwszego roku życia otrzymują mleko modyfikowane i zupki jarzynowe przecierane z mięsem.
Wykaz poszczególnych składników użytych do przygotowania posiłków znajduje się u intendenta.

od 05.12.2022 r. do 09.12.2022 r.

poniedziałek 05.12.2022
wtorek 06.12.2022
środa 07.12.2022
czwartek 08.12.2022
piątek 09.12.2022
Śniadanie

alergeny: gluten, mleko

Płatki żytnie na mleku, pieczywo mieszane z masłem, szynką swojską, papryką, woda mineralna Płatki kukurydziane na mleku, pieczywo z masłem, pasta twarogowa z rzodkiewką, woda mineralna Pieczywo mieszane z masłem, wędliną drobiową, pomidorem, kawa mleczna Płatki owsiane na mleku, pieczywo mieszane z masłem, pasta rybna z jajkiem i ogórkiem kiszonym, herbata z cytryną Kluski lane na mleku, pieczywo z masłem, pasztetem pieczonym drobiowym, ogórkiem zielonym, herbata owocowa
II śniadanie

Produkty uczulające: owoce cytrusowe

Owoce Owoce Soki warzywno-owocowe, Bobo Frut Jogurt naturalny z owocami Sałatka owocowa
Obiad

Alergeny: seler, ryba, mleko, jaja

Zarzutka z ziemniakami, indyk duszony z warzywami, kasza bulgur, surówka z buraka, jabłka i marchewki, kompot wiśniowy Zupa z warzyw mieszanych, gołąbki bez zawijania w sosie pomidorowym, ziemniaki, surówka z pora, jabłka i marchewki, napój miodowo-cytrynowy Ryżanka z koncentratem pomidorowym, kopytka serowe ze szpinakiem polane masłem, surówka z kalarepki z jabłkiem i marchewką, kompot z owoców leśnych Zupa zacierkowa z zieleniną, schab duszony w sosie własnym, kasza jęczmienna, brokuł gotowany, sałatka z pomidorów i cebulki, kompot truskawkowy Zupa krem z zielonego groszku, porcja ryby, ziemniaki, surówka z czerwonej kapusty z cebulką i ogórkiem kiszonym, kompot jabłkowo-gruszkowy
Podwieczorek

Alergeny: gluten, nabiał, mleko, jaja

Bułka z masłem, pasta z jaj z serem żółtym i ze szczypiorkiem, herbata ziołowa Piernik marchewkowy z kremem budyniowym, herbata, musy owocowe Płatki jaglane na mleku, owoc Chałka z masłem i dżemem 100%, kakao Deser serowo-miodowy, herbatniki, owoc

 

W ciągu całego dnia dziecko otrzymuje na żądanie wodę bez ograniczeń.

Maluchy na śniadanie i podwieczorek otrzymują mleko modyfikowane lub kaszki mleczne bądź bezmleczne.          
                                                                                                    

 JADŁOSPIS

od 28.11.2022 do 02.12.2022

poniedziałek 28.11.2022
wtorek 29.11.2022
środa 30.11.2022
czwartek 01.12.2022
piątek 02.12.2022
Śniadanie

alergeny: gluten, mleko, jaja

Płatki jęczmienne na mleku, pieczywo mieszane z masłem, polędwicą swojską i pomidorem, herbata owocowa Płatki ryżowe na mleku, pieczywo mieszane z masłem, serem żółtym i rzodkiewką, herbata z cytryną Pieczywo z masłem, pasztetem pieczonym drobiowym i papryką, kakao Bułka z masłem, pasta z białej fasoli, szczypiorek, kawa zbożowa na mleku Płatki jaglane na mleku, pieczywo mieszane z masłem, wędliną i ogórkiem zielonym, woda mineralna
II śniadanie

Produkty uczulające: owoce cytrusowe

Banany, jabłka Kisiel domowy z jagodami Przecier owocowy, chrupki kukurydziane Sałatka owocowa Twarożek o smaku wiśniowym
Obiad

Alergeny: seler, ryba, mleko, jaja

Zupa koperkowa z kaszą manną, kotlet jajeczny pieczony, ziemniaki, fasolka szparagowa gotowana, surówka z marchewki i jabłka z białym chrzanem, kompot z czarnej porzeczki Zupa ogórkowa z ryżem, frykadelki drobiowe w sosie paprykowym, ziemniaki, surówka z białej kapusty, kompot malinowy Barszcz czerwony zabielany śmietaną, pierogi z serem i musem truskawkowym /pierogi z mięsem, surówka z pora, jabłka i marchewki/, kompot jabłkowo-śliwkowy Zupa kalafiorowa z zieleniną, gulasz z mięsa mieszanego, kasza kuskus, surówka z sałaty lodowej z papryką i kukurydzą, kompot truskawkowy Krupnik z kaszy jęczmiennej, pulpet rybny w sosie pomidorowym, ziemniaki z koperkiem, surówka z białej rzodkwi z ananasem i jogurtem, kompot wieloowocowy
Podwieczorek

Alergeny: gluten, mleko, jaja

Chałka z masłem, jogurt z brzoskwiniami Pieczywo z masłem, pasta rybna, ogórek kiszony, kawa mleczna Płatki owsiane na mleku, owoc Mus z kaszy manny z żółtkiem, owoc Ciasto „zebra” własnego wypieku, herbata

W ciągu całego dnia dziecko otrzymuje na żądanie wodę bez ograniczeń.                       

Maluchy na śniadanie i podwieczorek otrzymują mleko modyfikowane lub kaszki mleczne bądź bezmleczne.

ALERGIE POKARMOWE U DZIECI

Najczęstszą  przyczyną alergii pokarmowej u małych dzieci są białka mleka krowiego. Uczulenie może powodować każdy pokarm zawierający białko.

Wszystko zależy od indywidualnej wrażliwości organizmu dziecka.

Najczęściej uczulające produkty to:

  • mleko krowie,
  • jaja kurze (zwłaszcza białko),
  • pszenica,
  • ryby i skorupiaki,
  • owoce cytrusowe,
  • orzechy ziemne i inne orzechy.

U niemowląt i małych dzieci – do 3. roku życia najczęstszymi alergenami są: mleko krowie, jajka, pszenica, soja i orzechy ziemne.
U starszych dzieci
częściej występują uczulenia na: jajka, mleko, pszenicę, soję, ryby i orzechy.

Dieta eliminacyjna
Gdy dziecko cierpi na alergię pokarmową, zalecana jest dieta eliminacyjna. Polega ona na czasowym usunięciu z jego diety uczulających składników. Eliminując z jadłospisu dziecka produkty wywołujące reakcję alergiczną, należy pamiętać o wnikliwym czytaniu etykiet. Uczulające malucha składniki nawet w niewielkich ilościach mogą znaleźć się w recepturach bardzo różnych produktów spożywczych.
Stosując u dziecka dietę eliminacyjną, należy dbać o to, by otrzymywało ono odpowiednią ilość składników odżywczych potrzebnych do rozwoju. Lekarz prowadzący może zalecić wprowadzenie do diety malucha odpowiednich składników zastępczych, których wartość odżywcza jest zbliżona do eliminowanego pokarmu.

Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011

z dnia 25 października 2011r.

ZAŁĄCZNIK II

SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI

1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę ( 1 );

b) maltodekstryn na bazie pszenicy ( 1 );

c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;

d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

2. Skorupiaki i produkty pochodne;

3. Jaja i produkty pochodne;

4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;

b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;

5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;

6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego ( 1 );

b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;

c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:

a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,

b) laktitolu;

8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

9. Seler i produkty pochodne;

10. Gorczyca i produkty pochodne;

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;

12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO 2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;

13. Łubin i produkty pochodne;

14. Mięczaki i produkty pochodne.

Ta strona korzysta z plików cookie i prosi o podanie danych osobowych w celu usprawnienia przeglądania.