Żywienie dzieci w Żłobku

Proces prawidłowego żywienia dzieci w okresie do trzeciego roku życia odgrywa bardzo znaczącą rolę w prawidłowym rozwoju dziecka, dlatego dokładamy wszelkich starań, by żywienie dzieci w naszej placówce było zgodne z zasadami racjonalnego żywienia oraz z zaleceniami Instytutu Matki i Dziecka.

Jadłospis  układany jest dekadowo. W dziennym rozkładzie posiłków osoby odpowiedzialne za żywienie kierują się zasadą zgodnie, z którą dzieci powinny spożywać posiłki pokrywające 3/4 -75% dziennego zapotrzebowania na energię, białko i tłuszcze, węglowodany i witaminy. Jadłospis układany jest dekadowo. Staramy się aby jadłospis był urozmaicony, wartościowy i zachęcał dzieci do jedzenia. Wszystkie posiłki przygotowywane są zgodnie z zasadami Dobrej Praktyki Higienicznej, Dobrej Praktyki Produkcyjnej oraz systemu HCCP, który gwarantuje odpowiednią jakość zdrowotną produktów.

Wspólne spożywanie posiłków z rówieśnikami wzmacnia poczucie wspólnoty, a jednocześnie pozwala im odczuć silną przynależność do grupy. Dzieciom dla, których sztuka samodzielnego jedzenia sprawia sporo kłopotu, pomaga opiekun grupy. Pomoc taka nie zwalnia jednak dziecka z podejmowania kolejnych prób, do czego jest ono zachęcane i dopingowane przez opiekuna.

 

Dzieci w Żłobku otrzymują 4 posiłki, tj. śniadanie, II śniadanie, obiad i podwieczorek.

W związku z coraz częściej występującymi alergiami pokarmowymi, Żłobek zapewnia dzieciom indywidualne diety: bezmleczne, bezjajeczne, bezglutenowe i inne stosując się do zaleceń lekarzy specjalistów.
Dzieci w wieku niemowlęcym są karmione i pojone „na życzenie”, zgodnie ze schematem żywienia dzieci do jednego roku życia. Niemowlęta mają zabezpieczone wszelkiego rodzaju mieszanki pokarmowe w zależności od indywidualnych potrzeb zgodnie z zaleceniami lekarza pediatry lub lekarza specjalisty.

zdjęcie dziecka jedzącego

Wszystkie dzieci mają możliwość picia wody i herbatek do woli w ciągu całego dnia pobytu w Żłobku.

 

JADŁOSPIS


DLA DZIECI POWYŻEJ 1 ROKU ŻYCIA

 

Dzieci do pierwszego roku życia otrzymują mleko modyfikowane i zupki jarzynowe przecierane z mięsem.
Wykaz poszczególnych składników użytych do przygotowania posiłków znajduje się u intendenta.

od 18.09.2023 r. do 22.09.2023 r.

poniedziałek 18.09.2023
wtorek 19.09.2023
środa 20.09.2023
czwartek 21.09.2023
piątek 22.09.2023
Śniadanie

alergeny: gluten, mleko

Płatki jęczmienne na mleku, pieczywo z masłem, polędwica swojska, papryka, woda mineralna Płatki orkiszowe na mleku, pieczywo z masłem, twarożek z rzodkiewką, herbatka owocowa Płatki kukurydziane na mleku, bułka z masłem dżem 100% owoców, herbata Płatki owsiane na mleku, pieczywo z masłem pasztet pieczony, ogórek kiszony, woda mineralna Płatki jaglane na mleku, bułka z masłem, jajecznica na parze ze szczypiorkiem, woda mineralna
II śniadanie

Produkty uczulające: owoce cytrusowe

Gruszki Jabłka-mus owocowy Koktajl brzoskwiniowy Banany Sałatka owocowa (jabłko, banan, kiwi)
Obiad

Alergeny: seler, ryba, mleko, jaja

Zupa wielowarzywna, kasza gryczana biała, gulasz z szynki wieprzowej, surówka z pomidora i cebulki, kompot śliwkowy Zupa z fasolki szparagowej, ziemniaki, pieczeń rzymska z sosem pomidorowym, surówka z białej kapusty, brokuł gotowany, kompot truskawkowy Zupa ziemniaczana z zieleniną, risotto mięsne z warzywami, napój cytrynowy Kapuśniak z ziemniakami, naleśniki pszenno-gryczane z białym serem i sosem jogurtowo-śmietanowym, kompot wieloowocowy Zupa solferino, kasza bulgur, pulpety z łososia w sosie koperkowym, surówka z kapusty pekińskiej i pomidora, gotowana marchewka, kompot z czarnej porzeczki
Podwieczorek

Alergeny: gluten, nabiał, mleko, jaja

Budyń waniliowy z musem owocowym, biszkopty, woda mineralna Bułka z masłem, ser żółty, ogórek zielony, herbatka z cytryną Pieczywo z masłem, polędwica swojska, pomidor, szczypiorek, kakao Bułka z masłem, pasta mięsno-warzywna, herbatka owocowa Ciasto własnego wypieku, kawa mleczna, owoc

 

W ciągu całego dnia dziecko otrzymuje na żądanie wodę bez ograniczeń.

Maluchy na śniadanie i podwieczorek otrzymują mleko modyfikowane lub kaszki mleczne bądź bezmleczne.          
                                                                                                    

 JADŁOSPIS

od 25.09.2023 do 29.09.2023

poniedziałek 25.09.2023
wtorek 26.09.2023
środa 27.09.2023
czwartek 28.09.2023
piątek 29.09.2023
Śniadanie

alergeny: gluten, mleko, jaja

Kluski lane na mleku, bułka  z masłem, miód naturalny, herbata. Płatki ryżowe na mleku, pieczywo z masłem, wędlina, pomidor, woda mineralna. Płatki owsiane na mleku, pieczywo z masłem , twarożek ze szczypiorkiem, herbata owocowa. Płatki jęczmienne na mleku, pieczywo z masłem, ser żółty, papryka, woda mineralna. Płatki orkiszowe na mleku, bułka z masłem, jajecznica na parze, pomidorki koktajlowe, woda mineralna
II śniadanie

Produkty uczulające: owoce cytrusowe

Koktajl malinowy Jabłka Sałatka owocowa
 Koktajl owocowy na bazie jogurtu
Banan
Obiad

Alergeny: seler, ryba, mleko, jaja

Barszcz ukraiński, kasza jęczmienna, pulpeciki w jarzynach, surówka z marchewki i jabłka, kalafior gotowany, kompot owocowy. Zupa krupnik z mięsem i zieleniną, kluski leniwe z masłem i bułeczka, surówka z tartej marchewki i jabłka, napój miodowo-cytrynowy. Zupa szpinakowa z jajkiem, ziemniaki, kotlet pieczony z dorsza w sosie greckim, kompot. Zupa wiedeńska, ziemniaki, pulpety z szynki w sosie własnym, brokuł gotowany, surówka z białej rzodkwi i marchewki, kompot. Zupa kalafiorowa z zieleniną zabielana, pierogi z mięsem i ciecierzycą, surówka z pora, marchewki i jabłka, kompot.
Podwieczorek

Alergeny: gluten, mleko, jaja

Pieczywo z masłem, wędlina, ogórek zielony, rzodkiewka, herbata z cytryną. Mus jogurtowo-waniliowy, herbatniki, owoce. Kasza manna z żółtkiem, owoce Ciasto drożdżowe własnego wypieku, herbata z cytryną. Płatki jaglane na mleku z musem truskawkowym, woda mineralna.

W ciągu całego dnia dziecko otrzymuje na żądanie wodę bez ograniczeń.                       

Maluchy na śniadanie i podwieczorek otrzymują mleko modyfikowane lub kaszki mleczne bądź bezmleczne.

ALERGIE POKARMOWE U DZIECI

Najczęstszą  przyczyną alergii pokarmowej u małych dzieci są białka mleka krowiego. Uczulenie może powodować każdy pokarm zawierający białko.

Wszystko zależy od indywidualnej wrażliwości organizmu dziecka.

Najczęściej uczulające produkty to:

  • mleko krowie,
  • jaja kurze (zwłaszcza białko),
  • pszenica,
  • ryby i skorupiaki,
  • owoce cytrusowe,
  • orzechy ziemne i inne orzechy.

U niemowląt i małych dzieci – do 3. roku życia najczęstszymi alergenami są: mleko krowie, jajka, pszenica, soja i orzechy ziemne.
U starszych dzieci
częściej występują uczulenia na: jajka, mleko, pszenicę, soję, ryby i orzechy.

Dieta eliminacyjna
Gdy dziecko cierpi na alergię pokarmową, zalecana jest dieta eliminacyjna. Polega ona na czasowym usunięciu z jego diety uczulających składników. Eliminując z jadłospisu dziecka produkty wywołujące reakcję alergiczną, należy pamiętać o wnikliwym czytaniu etykiet. Uczulające malucha składniki nawet w niewielkich ilościach mogą znaleźć się w recepturach bardzo różnych produktów spożywczych.
Stosując u dziecka dietę eliminacyjną, należy dbać o to, by otrzymywało ono odpowiednią ilość składników odżywczych potrzebnych do rozwoju. Lekarz prowadzący może zalecić wprowadzenie do diety malucha odpowiednich składników zastępczych, których wartość odżywcza jest zbliżona do eliminowanego pokarmu.

Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011

z dnia 25 października 2011r.

ZAŁĄCZNIK II

SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI

1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę ( 1 );

b) maltodekstryn na bazie pszenicy ( 1 );

c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;

d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

2. Skorupiaki i produkty pochodne;

3. Jaja i produkty pochodne;

4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;

b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;

5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;

6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego ( 1 );

b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;

c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:

a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,

b) laktitolu;

8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

9. Seler i produkty pochodne;

10. Gorczyca i produkty pochodne;

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;

12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO 2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;

13. Łubin i produkty pochodne;

14. Mięczaki i produkty pochodne.

Ta strona korzysta z plików cookie i prosi o podanie danych osobowych w celu usprawnienia przeglądania.