Żywienie dzieci w Żłobku
Proces prawidłowego żywienia dzieci w okresie do trzeciego roku życia odgrywa bardzo znaczącą rolę w prawidłowym rozwoju dziecka, dlatego dokładamy wszelkich starań, by żywienie dzieci w naszej placówce było zgodne z zasadami racjonalnego żywienia oraz z zaleceniami Instytutu Matki i Dziecka.
Jadłospis układany jest dekadowo. W dziennym rozkładzie posiłków osoby odpowiedzialne za żywienie kierują się zasadą zgodnie, z którą dzieci powinny spożywać posiłki pokrywające 3/4 -75% dziennego zapotrzebowania na energię, białko i tłuszcze, węglowodany i witaminy. Jadłospis układany jest dekadowo. Staramy się aby jadłospis był urozmaicony, wartościowy i zachęcał dzieci do jedzenia. Wszystkie posiłki przygotowywane są zgodnie z zasadami Dobrej Praktyki Higienicznej, Dobrej Praktyki Produkcyjnej oraz systemu HACCP, który gwarantuje odpowiednią jakość zdrowotną produktów.
Wspólne spożywanie posiłków z rówieśnikami wzmacnia poczucie wspólnoty, a jednocześnie pozwala im odczuć silną przynależność do grupy. Dzieciom dla, których sztuka samodzielnego jedzenia sprawia sporo kłopotu, pomaga opiekun grupy. Pomoc taka nie zwalnia jednak dziecka z podejmowania kolejnych prób, do czego jest ono zachęcane i dopingowane przez opiekuna.
Dzieci w Żłobku otrzymują 4 posiłki, tj. śniadanie, II śniadanie, obiad i podwieczorek.
W związku z coraz częściej występującymi alergiami pokarmowymi, Żłobek zapewnia dzieciom indywidualne diety: bezmleczne, bezjajeczne, bezglutenowe i inne stosując się do zaleceń lekarzy specjalistów.
Dzieci w wieku niemowlęcym są karmione i pojone „na życzenie”, zgodnie ze schematem żywienia dzieci do jednego roku życia. Niemowlęta mają zabezpieczone wszelkiego rodzaju mieszanki pokarmowe w zależności od indywidualnych potrzeb zgodnie z zaleceniami lekarza pediatry lub lekarza specjalisty.
Wszystkie dzieci mają możliwość picia wody i herbatek do woli w ciągu całego dnia pobytu w Żłobku.
JADŁOSPIS
DLA DZIECI POWYŻEJ 1 ROKU ŻYCIA
Wykaz poszczególnych składników użytych do przygotowania posiłków znajduje się u intendenta.
od 02.09.2024 do 06.09.2024 r.
poniedziałek 02.09.2024 |
wtorek 03.09.2024 |
środa 04.09.2024 |
czwartek 05.09.2024 |
piątek 06.09.2024 |
|
Śniadanie
alergeny: gluten, mleko |
Kasza manna na mleku, pieczywo z masłem, pasta jajeczna ze szczypiorkiem, woda min. |
Kluski lane na mleku, pieczywo z masłem, twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem, woda min. |
Pieczywo z masłem, ser żółty, sałata, papryka, herbata |
Płatki ryżowe na mleku, pieczywo z masłem, pasztet pieczony drobiowy, ogórek kiszony, woda min. |
Płatki kukurydziane na mleku, pieczywo z masłem, jajko gotowane na twardo, rzodkiewka, woda min. |
II śniadanie
Produkty uczulające: owoce cytrusowe |
Przecier owocowy, chrupki kukurydziane |
Brzoskwinie |
Banany |
Nektarynki |
Jabłka |
Obiad
Alergeny: seler, ryba, mleko, jaja |
Zupa wielowarzywna zabielana, gulasz z fileta indyka, kasza jęczmienna, sur. z marchewki i jabłka z jogurtem, kompot wiśniowy |
Krupnik z kaszy jaglanej, kotlet mielony pieczony, ziemniaki, sałatka z pomidora i cebulki, kompot owocowy |
Zupa kalafiorowa z pł. orkiszowymi, pulpet w sosie koperkowym, ziemniaki, sur. z kapusty pekińskiej z tartym jabłkiem i marchewką, kompot truskawkowy |
Barszcz czerwony z warzywami zabielany, naleśniki z serem i musem owocowym, /naleśniki z mięsem, sur. wielowarzywna/, kompot z czarnej porzeczki |
Zupa koperkowa z kaszą manną, ryba gotowana w jarzynach, ziemniaki kompot malinowy |
Podwieczorek
Alergeny: gluten, nabiał, mleko, jaja |
Pieczywo z masłem, wędlina, pomidor, herbata z cytryną |
Chałka z masłem, dżem owocowy, kawa mleczna, jabłka |
Kasza kukurydziana na mleku, pieczywo z masłem, pasta mięsno-warzywna, woda min. |
Pieczywo z masłem, wędlina, pomidor, herbata |
Jogurt naturalny z owocami, bułka z masłem |
W ciągu całego dnia dziecko otrzymuje na żądanie wodę bez ograniczeń.
JADŁOSPIS
od 09.09.2024 do 13.09.2024
poniedziałek 09.09.2024 |
wtorek 10.09.2024 |
środa 11.09.2024 |
czwartek 12.09.2024 |
piątek 13.09.2024 |
|
Śniadanie
alergeny: gluten, mleko |
Płatki owsiane na mleku, pieczywo z masłem, wędlina, pomidor, woda min. |
Płatki orkiszowe na mleku, pieczywo z masłem, jajecznica na parze ze szczypiorkiem, woda min. |
Pieczywo z masłem, ser żółty, sałata, papryka, herbata z cytryną |
Płatki jaglane na mleku, pieczywo z masłem, jajko gotowane, ogórek zielony, woda min. | Kluski lane na mleku, pieczywo z masłem, wędlina, pomidor, woda min. |
II śniadanie
Produkty uczulające: owoce cytrusowe |
Owoce, chrupki kukurydziane |
Przecier owocowy |
Owoce |
Soki owocowe |
Owoce |
Obiad
Alergeny: seler, ryba, mleko, jaja |
Zupa solferino z ziemniakami, polędwiczki wp. w sosie własnym, kasza gryczana, sur. z selera, jabłka i marchewki, kompot owocowy |
Zupa pomidorowa z makaronem, łosoś pieczony w przyprawach, ziemniaki, mizeria z jogurtem nat., napój miodowo-cytrynowy |
Kapuśniaczek z ziemniakami, risotto mięsne w sosie jarzynowo-pomidorowym, sur. z sałaty lodowej z papryka i jogurtem, kalafior gotowany, kompot truskawkowo- jabłkowy |
Zupa brokułowo- szpinakowa, kluski leniwe z masłem i tartą bułką, sur. z marchwi i jabłka, /porcja mięsa, ziemniaki,/ kompot porzeczkowy |
Zupa ogórkowa z ryżem zabielana, porcja ryby, ziemniaki, sur. z warzyw mieszanych, kompot z owoców lasu |
Podwieczorek
Alergeny: gluten, mleko, nabiał, jaja |
Bułka z masłem, twarożek miksowany z brzoskwiniami, herbata |
Pieczywo z masłem, pasztet z kurczaka, rzodkiewka, kakao |
Mus z kaszy manny z żółtkiem z sosem malinowym, bułka z masłem |
Pieczywo z masłem, pasta mięsno-warzywna, herbata |
Wafle własnej produkcji, kisiel owocowy |
W ciągu całego dnia dziecko otrzymuje na żądanie wodę bez ograniczeń.
Maluchy na śniadanie i podwieczorek otrzymują mleko modyfikowane lub kaszki mleczne bądź bezmleczne.
ALERGIE POKARMOWE U DZIECI
Najczęstszą przyczyną alergii pokarmowej u małych dzieci są białka mleka krowiego. Uczulenie może powodować każdy pokarm zawierający białko.
Wszystko zależy od indywidualnej wrażliwości organizmu dziecka.
Najczęściej uczulające produkty to:
- mleko krowie,
- jaja kurze (zwłaszcza białko),
- pszenica,
- ryby i skorupiaki,
- owoce cytrusowe,
- orzechy ziemne i inne orzechy.
U niemowląt i małych dzieci – do 3. roku życia najczęstszymi alergenami są: mleko krowie, jajka, pszenica, soja i orzechy ziemne.
U starszych dzieci częściej występują uczulenia na: jajka, mleko, pszenicę, soję, ryby i orzechy.
Dieta eliminacyjna
Gdy dziecko cierpi na alergię pokarmową, zalecana jest dieta eliminacyjna. Polega ona na czasowym usunięciu z jego diety uczulających składników. Eliminując z jadłospisu dziecka produkty wywołujące reakcję alergiczną, należy pamiętać o wnikliwym czytaniu etykiet. Uczulające malucha składniki nawet w niewielkich ilościach mogą znaleźć się w recepturach bardzo różnych produktów spożywczych.
Stosując u dziecka dietę eliminacyjną, należy dbać o to, by otrzymywało ono odpowiednią ilość składników odżywczych potrzebnych do rozwoju. Lekarz prowadzący może zalecić wprowadzenie do diety malucha odpowiednich składników zastępczych, których wartość odżywcza jest zbliżona do eliminowanego pokarmu.
Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011
z dnia 25 października 2011r.
ZAŁĄCZNIK II
SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI
1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę ( 1 );
b) maltodekstryn na bazie pszenicy ( 1 );
c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;
d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
2. Skorupiaki i produkty pochodne;
3. Jaja i produkty pochodne;
4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;
b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;
5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;
6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego ( 1 );
b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;
c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:
a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,
b) laktitolu;
8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
9. Seler i produkty pochodne;
10. Gorczyca i produkty pochodne;
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO 2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;
13. Łubin i produkty pochodne;
14. Mięczaki i produkty pochodne.