Żywienie dzieci w Żłobku

Proces prawidłowego żywienia dzieci w okresie do trzeciego roku życia odgrywa bardzo znaczącą rolę w prawidłowym rozwoju dziecka, dlatego dokładamy wszelkich starań, by żywienie dzieci w naszej placówce było zgodne z zasadami racjonalnego żywienia oraz z zaleceniami Instytutu Matki i Dziecka.

Jadłospis  układany jest dekadowo. W dziennym rozkładzie posiłków osoby odpowiedzialne za żywienie kierują się zasadą zgodnie, z którą dzieci powinny spożywać posiłki pokrywające 3/4 -75% dziennego zapotrzebowania na energię, białko i tłuszcze, węglowodany i witaminy. Jadłospis układany jest dekadowo. Staramy się aby jadłospis był urozmaicony, wartościowy i zachęcał dzieci do jedzenia. Wszystkie posiłki przygotowywane są zgodnie z zasadami Dobrej Praktyki Higienicznej, Dobrej Praktyki Produkcyjnej oraz systemu HCCP, który gwarantuje odpowiednią jakość zdrowotną produktów.

Wspólne spożywanie posiłków z rówieśnikami wzmacnia poczucie wspólnoty, a jednocześnie pozwala im odczuć silną przynależność do grupy. Dzieciom dla, których sztuka samodzielnego jedzenia sprawia sporo kłopotu, pomaga opiekun grupy. Pomoc taka nie zwalnia jednak dziecka z podejmowania kolejnych prób, do czego jest ono zachęcane i dopingowane przez opiekuna.

 

Dzieci w Żłobku otrzymują 4 posiłki, tj. śniadanie, II śniadanie, obiad i podwieczorek.

W związku z coraz częściej występującymi alergiami pokarmowymi, Żłobek zapewnia dzieciom indywidualne diety: bezmleczne, bezjajeczne, bezglutenowe i inne stosując się do zaleceń lekarzy specjalistów.
Dzieci w wieku niemowlęcym są karmione i pojone „na życzenie”, zgodnie ze schematem żywienia dzieci do jednego roku życia. Niemowlęta mają zabezpieczone wszelkiego rodzaju mieszanki pokarmowe w zależności od indywidualnych potrzeb zgodnie z zaleceniami lekarza pediatry lub lekarza specjalisty.

zdjęcie dziecka jedzącego

Wszystkie dzieci mają możliwość picia wody i herbatek do woli w ciągu całego dnia pobytu w Żłobku.

 

JADŁOSPIS


DLA DZIECI POWYŻEJ 1 ROKU ŻYCIA

 

Dzieci do pierwszego roku życia otrzymują mleko modyfikowane i zupki jarzynowe przecierane z mięsem.
Wykaz poszczególnych składników użytych do przygotowania posiłków znajduje się u intendenta.

od 27.03.2023 r. do 31.03.2023 r.

poniedziałek 27.03.2023
wtorek 28.03.2023
środa 29.03.2023
czwartek 30.03.2023
piątek 31.03.2023
Śniadanie

alergeny: gluten, mleko

Pieczywo mieszane z masłem, pasta z jaj i awokado, kakao Kasza manna na mleku, bułka z masłem, serem żółtym i pomidorem, woda mineralna Pieczywo mieszane z masłem, pasztetem pieczonym drobiowym i ogórkiem kiszonym, bawarka Płatki owsiane na mleku, bułka z masłem, pasta twarogowa ze szczypiorkiem, woda mineralna Płatki orkiszowe na mleku, pieczywo z masłem, pasta z łososia, papryka, woda mineralna
II śniadanie

Produkty uczulające: owoce cytrusowe

Owoce Owoce Kisiel domowy z jagodami Owoce Tarte jabłuszko
Obiad

Alergeny: seler, ryba, mleko, jaja

Ryżanka z koncentratem pomidorowym, bigosik ze słodkiej kapusty, ziemniaki, kompot śliwkowo-jabłkowy Zupa ziemniaczana z kaszą kukurydzianą, pierogi z serem i musem truskawkowym /pierogi z mięsem, surówka z marchwi i jabłka/, napój miodowo-cytrynowy Zupa solferino, klops w sosie koperkowym, kasza jęczmienna, surówka z pora, jabłka i marchewki, kompot wieloowocowy Zupa ogórkowa, gulasz mięsny, ziemniaki, kalafior gotowany, surówka wielowarzywna, kompot z czarnej porzeczki Zupa zacierkowa, pieczony kotlet jajeczny, ziemniaki z koperkiem, surówka z białej rzodkwi z jabłkiem i marchewką, kompot wiśniowy
Podwieczorek

Alergeny: gluten, nabiał, mleko, jaja

Jogurt naturalny z owocami /przecier owocowy/, chałka z masłem Pieczywo z masłem i wędliną, sałatka jarzynowa, herbata z imbirem Płatki kukurydziane na mleku, owoc Pieczywo z masłem, filet pieczony z indyka, sałata, rzodkiewka, herbata słodzona miodem Ciasto „murzynek”- wypiek własny /ciasto dla dzieci z alergią pokarmową/, herbata, owoc

 

W ciągu całego dnia dziecko otrzymuje na żądanie wodę bez ograniczeń.

Maluchy na śniadanie i podwieczorek otrzymują mleko modyfikowane lub kaszki mleczne bądź bezmleczne.          
                                                                                                    

 JADŁOSPIS

od 20.03.2023 do 24.03.2023

poniedziałek 20.03.2023
wtorek 21.03.2023
środa 22.03.2023
czwartek 23.03.2023
piątek 24.03.2023
Śniadanie

alergeny: gluten, mleko, jaja

Płatki ryżowe na mleku, pieczywo z masłem, wędliną drobiową i rzodkiewką, herbata Pieczywo z masłem, jajecznica na parze ze szczypiorkiem, papryka, bawarka Kasza kukurydziana na mleku, bułka z masłem, pasztetem pieczonym i pomidorem, woda mineralna Płatki jaglane na mleku, pieczywo z masłem, pasta rybna ze szczypiorkiem i ogórkiem kiszonym, woda mineralna Pieczywo mieszane z masłem, polędwicą swojską i ogórkiem zielonym, kawa mleczna
II śniadanie

Produkty uczulające: owoce cytrusowe

Owoce Przecier owocowy Koktajl owocowy na bazie jogurtu naturalnego Owoce Soki owocowe, chrupki kukurydziane
Obiad

Alergeny: seler, ryba, mleko, jaja

Zupa pomidorowa z makaronem, kotlet mielony pieczony, ziemniaki, surówka z selera, jabłka i marchewki, kompot wieloowocowy Zupa kalafiorowa, polędwiczki wieprzowe w sosie własnym, kasza bulgur, buraczki gotowane, kompot jabłkowy z żurawiną Zupa brokułowo-szpinakowa, kluski leniwe z masłem i bułką tartą /klops mięsny, ziemniaki/, surówka z marchwi i jabłka, kompot śliwkowy Krupnik z kaszy jęczmiennej, eskalopki z fileta indyka, ziemniaki, surówka z kalarepki i brzoskwiń, napój miodowo-cytrynowy Zupa wielowarzywna z płatkami orkiszowymi, pulpet rybny w sosie paprykowym, ziemniaki z koperkiem, surówka z kiszonej kapusty, kompot owocowy
Podwieczorek

Alergeny: gluten, mleko, jaja

Bułka z masłem, serek twarogowy z owocami, kakao Płatki owsiane na mleku, owoc Pieczywo mieszane z masłem, serem żółtym, sałatą i rzodkiewką, herbata z cytryną Ciasto drożdżowe z rodzynkami i kruszonką, herbata owocowa Makaronik na mleku, owoc

W ciągu całego dnia dziecko otrzymuje na żądanie wodę bez ograniczeń.                       

Maluchy na śniadanie i podwieczorek otrzymują mleko modyfikowane lub kaszki mleczne bądź bezmleczne.

ALERGIE POKARMOWE U DZIECI

Najczęstszą  przyczyną alergii pokarmowej u małych dzieci są białka mleka krowiego. Uczulenie może powodować każdy pokarm zawierający białko.

Wszystko zależy od indywidualnej wrażliwości organizmu dziecka.

Najczęściej uczulające produkty to:

  • mleko krowie,
  • jaja kurze (zwłaszcza białko),
  • pszenica,
  • ryby i skorupiaki,
  • owoce cytrusowe,
  • orzechy ziemne i inne orzechy.

U niemowląt i małych dzieci – do 3. roku życia najczęstszymi alergenami są: mleko krowie, jajka, pszenica, soja i orzechy ziemne.
U starszych dzieci
częściej występują uczulenia na: jajka, mleko, pszenicę, soję, ryby i orzechy.

Dieta eliminacyjna
Gdy dziecko cierpi na alergię pokarmową, zalecana jest dieta eliminacyjna. Polega ona na czasowym usunięciu z jego diety uczulających składników. Eliminując z jadłospisu dziecka produkty wywołujące reakcję alergiczną, należy pamiętać o wnikliwym czytaniu etykiet. Uczulające malucha składniki nawet w niewielkich ilościach mogą znaleźć się w recepturach bardzo różnych produktów spożywczych.
Stosując u dziecka dietę eliminacyjną, należy dbać o to, by otrzymywało ono odpowiednią ilość składników odżywczych potrzebnych do rozwoju. Lekarz prowadzący może zalecić wprowadzenie do diety malucha odpowiednich składników zastępczych, których wartość odżywcza jest zbliżona do eliminowanego pokarmu.

Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011

z dnia 25 października 2011r.

ZAŁĄCZNIK II

SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI

1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę ( 1 );

b) maltodekstryn na bazie pszenicy ( 1 );

c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;

d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

2. Skorupiaki i produkty pochodne;

3. Jaja i produkty pochodne;

4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;

b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;

5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;

6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego ( 1 );

b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;

c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:

a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,

b) laktitolu;

8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

9. Seler i produkty pochodne;

10. Gorczyca i produkty pochodne;

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;

12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO 2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;

13. Łubin i produkty pochodne;

14. Mięczaki i produkty pochodne.

Ta strona korzysta z plików cookie i prosi o podanie danych osobowych w celu usprawnienia przeglądania.