Żywienie dzieci w Żłobku


Proces prawidłowego żywienia dzieci w okresie do trzeciego roku życia odgrywa bardzo znaczącą rolę w prawidłowym rozwoju dziecka, dlatego dokładamy wszelkich starań, by żywienie dzieci w naszej placówce było zgodne z zasadami racjonalnego żywienia oraz z zaleceniami Instytutu Matki i Dziecka.

 Jadłospis  układany jest dekadowo. W dziennym rozkładzie posiłków osoby odpowiedzialne za żywienie kierują się zasadą zgodnie, z którą dzieci powinny spożywać posiłki pokrywające 3/4 -75% dziennego zapotrzebowania na energię, białko i tłuszcze, węglowodany i witaminy. Jadłospis układany jest dekadowo. Staramy się aby jadłospis był urozmaicony, wartościowy i zachęcał dzieci do jedzenia. Wszystkie posiłki przygotowywane są zgodnie z zasadami Dobrej Praktyki Higienicznej, Dobrej Praktyki Produkcyjnej oraz systemu HCCP, który gwarantuje odpowiednią jakość zdrowotną produktów.

Wspólne spożywanie posiłków z rówieśnikami wzmacnia poczucie wspólnoty, a jednocześnie pozwala im odczuć silną przynależność do grupy. Dzieciom dla, których sztuka samodzielnego jedzenia sprawia sporo kłopotu, pomaga opiekun grupy. Pomoc taka nie zwalnia jednak dziecka z podejmowania kolejnych prób, do czego jest ono zachęcane i dopingowane przez opiekuna.



Dzieci w Żłobku otrzymują 4 posiłki, tj. śniadanie, II śniadanie, obiad i podwieczorek.

W związku z coraz częściej występującymi alergiami pokarmowymi, Żłobek zapewnia dzieciom indywidualne diety: bezmleczne, bezjajeczne, bezglutenowe i inne stosując się do zaleceń lekarzy specjalistów.
 Dzieci w wieku niemowlęcym są karmione i pojone „na życzenie”, zgodnie ze schematem żywienia dzieci do jednego roku życia. Niemowlęta mają zabezpieczone wszelkiego rodzaju mieszanki pokarmowe w zależności od indywidualnych potrzeb zgodnie z zaleceniami lekarza pediatry lub lekarza specjalisty.
  

Wszystkie dzieci mają możliwość picia wody i herbatek do woli w ciągu całego dnia pobytu w Żłobku.


JADŁOSPIS


DLA DZIECI POWYŻEJ 1 ROKU ŻYCIA

 19.02.2018 do 23.02.2018



 

poniedziałek

19.02.2018

wtorek

20.02.2018

środa

21.02.2018

czwartek

22.02.2018

piątek

23.02.2018

ŚNIADANIE

ALERGENY: GLUTEN, MLEKO

Płatki jęczmienne na mleku, bułka z masłem, dżem, herbata z cytryną.

Kasza manna na mleku, jajecznica na parze, pieczywo/wędlina, marchewka, herbata.


 Chleb z masłem, schab pieczony, jajko gotowane, rzodkiewka, tarta marchewka, herbata z cytryną.

Kluski lane na mleku/chleb z masłem, szynka, szczypior, tarta marchewka, herbata owocowa.

Ryż błyskawiczny na mleku/pieczywo z masłem, jajko gotowane, ser żółty, rzodkiewka, napój malinowy.

II ŚNIADANIE

Jabłka, banany

Jabłka



Kisiel z owocami

Jabłka, gruszki

Owoce

 OBIAD

ALERGENY: SELER, RYBA, MLEKO, JAJA

Zupa zacierkowa, gulasz mięsny, kasza gryczana, surówka z buraka, jabłka, marchewki, kompot z czarnej porzeczki

Zupa z brokułami i szpinakiem, eskalopki z indyka, ziemniaki, surówka z kapusty pekińskiej, marchewki i jabłka, cukinia gotowana, kompot malinowo-cytrynowy.

Zupa ogórkowa z ryżem, makaron z serem i musem owocowym/makaron z mięsem, surówka z marchewki i jabłka, kompot truskawkowy.

Zupa wielowarzywna z zieleniną, kotlet mielony, ziemniaki, mini marchewka z masłem, surówka z białek rzodkwi, kompot z owoców mieszanych.


Krupnik z kaszy jaglanej, ryba gotowana w jarzynach, ziemniaki z koperkiem, napój miodowo-cytrynowy.

PODWIECZOREK

ALERGENY: GLUTEN, MLEKO, NABIAŁ, JAJA



Bułka z masłem, jajko gotowane na twardo, ser żółty, rzodkiewka, szczypiorek, kakao/napój owocowy

Ryż zapiekany z jabłkami i jogurtem naturalnym, herbata owocowa.

Płatki jaglane na mleku, pieczywo, dżem, herbata z sokiem malinowym. Mandarynki

Bułka, twarożek z jogurtem i brzoskwiniami, kawa mleczna/wędlina, herbata.

Racuszki drożdżowe z jabłkiem, kakao/napój owocowy.

W ciągu całego dnia dziecko otrzymuje na żądanie wodę lub herbatkę bez ograniczeń.
Sporządził:

Starsza Pielęgniarka Żłobka

JADŁOSPIS

  DLA DZIECI POWYŻEJ 1 ROKU ŻYCIA OD      Od 12.02.2018 do 16.02.2018

 


poniedziałek

12.02.2018

wtorek

13.02.2018

środa

14.02.2018

czwartek

15.02.2018

piątek

16.02.2018

ŚNIADANIE:

ALERGENY: MLEKO, GLUTEN, JAJKO

Płatki owsiane na mleku, bułka z masłem, ser żółty, rzodkiewka, herbata owocowa

Kasza kukurydziana na mleku, pieczywo mieszane z masłem, pasztet, szczypiorek, napój cytrynowy.


Pieczywo mieszane z masłem, wędlina, ogórek kiszony, tarta marchewka herbata z sokiem malinowym.

Płatki ryżowe na mleku, chałka z masłem i miodem naturalnym, napój owocowy.

Płatki jaglane na mleku, bułka z masłem, twarożek z jogurtem naturalnym i brzoskwinią, herbata owocowa

II ŚNIADANIE

ALERGENY:OWOCE CYTRUSOWE

Owoce, przecier owocowy

Owoce


Chrupki kukurydziane, bobo-frut

Owoce

Owoce

 

OBIAD 

ALERGENY: SELER, MLEKO, JAJA, RYBA

 

 

Zupa kalafiorowa z zieleniną, risotto mięsne w sosie pomidorowym, surówka z sałaty lodowej z papryką, cukinia gotowana na jarzynkę, kompot z czarnej porzeczki.

Zupa jarzynowa ze słodkiej kapusty zabielana śmietana, krokiety z mięsem, surówka z selera, jabłka, marchewki, kompot owocowy.

Zupa pomidorowa z ryżem,  ryba pieczona w warzywach, ziemniaki, surówka z pora, jabłka i marchewki, kompot śliwkowy.


Barszcz czerwony zabielany śmietaną, pieczeń rzymska w sosie paprykowym, ziemniaki z koperkiem, surówka wielowarzywna, kompot malinowo -jabłkowy.

Zarzutka z ziemniakami, leniwe z masłem i bułeczką tartą, surówka z marchewki, jabłka/gulasz mięsny, kompot wieloowocowy.

PODWIECZOREK


ALERGENY:
MLEKO, JAJA, GLUTEN

Pieczywo mieszane z masłem, pasta jajeczna ze szczypiorkiem, kawa mleczna/herbata.

Bułka z masłem, twarożek z jogurtem i rzodkiewka, kakao/wędlina, herbata z cytryną.

Mus z kaszy manny z żółtkiem, bułka z masłem i dżemem, napój cytrynowy. Owoce

Sałatka jarzynowa, pieczywo z masłem, wędlina, natka pietruszki, herbata z cytryną


Ciasto budyniowo-jabłkowe własnego wypieku, herbata z cytryną..

                                       W ciągu całego dnia dziecko otrzymuje na żądanie wodę lub herbatkę bez ograniczeń.

 

Sporządził:                                                                                                                           

Starsza Pielęgniarka Żłobka       


              

ALERGIE POKARMOWE U DZIECI

Najczęstszą  przyczyną alergii pokarmowej u małych dzieci są białka mleka krowiego. Uczulenie może powodować każdy pokarm zawierający białko.

Wszystko zależy od indywidualnej wrażliwości organizmu dziecka.

Najczęściej uczulające produkty to:

  • mleko krowie,
  • jaja kurze (zwłaszcza białko),
  • pszenica,
  • ryby i skorupiaki,
  • owoce cytrusowe,
  • orzechy ziemne i inne orzechy.

U niemowląt i małych dzieci – do 3. roku życia najczęstszymi alergenami są: mleko krowie, jajka, pszenica, soja i orzechy ziemne.
U starszych dzieci
częściej występują uczulenia na: jajka, mleko, pszenicę, soję, ryby i orzechy.

Dieta eliminacyjna
Gdy dziecko cierpi na alergię pokarmową, zalecana jest dieta eliminacyjna. Polega ona na czasowym usunięciu z jego diety uczulających składników. Eliminując z jadłospisu dziecka produkty wywołujące reakcję alergiczną, należy pamiętać o wnikliwym czytaniu etykiet. Uczulające malucha składniki nawet w niewielkich ilościach mogą znaleźć się w recepturach bardzo różnych produktów spożywczych.
Stosując u dziecka dietę eliminacyjną, należy dbać o to, by otrzymywało ono odpowiednią ilość składników odżywczych potrzebnych do rozwoju. Lekarz prowadzący może zalecić wprowadzenie do diety malucha odpowiednich składników zastępczych, których wartość odżywcza jest zbliżona do eliminowanego pokarmu.


Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011

z dnia 25 października 2011r.

 

ZAŁĄCZNIK II

SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI

1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę ( 1 );

b) maltodekstryn na bazie pszenicy ( 1 );

c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;

d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

2. Skorupiaki i produkty pochodne;

3. Jaja i produkty pochodne;

4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;

b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;

5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;

6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego ( 1 );

b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;

c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:

a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,

b) laktitolu;

8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

9. Seler i produkty pochodne;

10. Gorczyca i produkty pochodne;

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;

12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO 2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;

13. Łubin i produkty pochodne;

14. Mięczaki i produkty pochodne.