Żywienie dzieci w Żłobku


Proces prawidłowego żywienia dzieci w okresie do trzeciego roku życia odgrywa bardzo znaczącą rolę w prawidłowym rozwoju dziecka, dlatego dokładamy wszelkich starań, by żywienie dzieci w naszej placówce było zgodne z zasadami racjonalnego żywienia oraz z zaleceniami Instytutu Matki i Dziecka.

 Jadłospis  układany jest dekadowo. W dziennym rozkładzie posiłków osoby odpowiedzialne za żywienie kierują się zasadą zgodnie, z którą dzieci powinny spożywać posiłki pokrywające 3/4 -75% dziennego zapotrzebowania na energię, białko i tłuszcze, węglowodany i witaminy. Jadłospis układany jest dekadowo. Staramy się aby jadłospis był urozmaicony, wartościowy i zachęcał dzieci do jedzenia. Wszystkie posiłki przygotowywane są zgodnie z zasadami Dobrej Praktyki Higienicznej, Dobrej Praktyki Produkcyjnej oraz systemu HCCP, który gwarantuje odpowiednią jakość zdrowotną produktów.

Wspólne spożywanie posiłków z rówieśnikami wzmacnia poczucie wspólnoty, a jednocześnie pozwala im odczuć silną przynależność do grupy. Dzieciom dla, których sztuka samodzielnego jedzenia sprawia sporo kłopotu, pomaga opiekun grupy. Pomoc taka nie zwalnia jednak dziecka z podejmowania kolejnych prób, do czego jest ono zachęcane i dopingowane przez opiekuna.



Dzieci w Żłobku otrzymują 4 posiłki, tj. śniadanie, II śniadanie, obiad i podwieczorek.

W związku z coraz częściej występującymi alergiami pokarmowymi, Żłobek zapewnia dzieciom indywidualne diety: bezmleczne, bezjajeczne, bezglutenowe i inne stosując się do zaleceń lekarzy specjalistów.
 Dzieci w wieku niemowlęcym są karmione i pojone „na życzenie”, zgodnie ze schematem żywienia dzieci do jednego roku życia. Niemowlęta mają zabezpieczone wszelkiego rodzaju mieszanki pokarmowe w zależności od indywidualnych potrzeb zgodnie z zaleceniami lekarza pediatry lub lekarza specjalisty.
  

Wszystkie dzieci mają możliwość picia wody i herbatek do woli w ciągu całego dnia pobytu w Żłobku.


JADŁOSPIS


DLA DZIECI POWYŻEJ 1 ROKU ŻYCIA

23.07.2018 do 27.07.2018



 

poniedziałek

23.07.2018

wtorek

24.07.2018

środa

25.07.2018

czwartek

26.07.2018

piątek

27.07.2018

ŚNIADANIE

ALERGENY: GLUTEN, MLEKO

Płatki ryżowe na mleku, pieczywo z masłem, wędlina, rzodkiewka, napój owocowy.

Kasza manna na mleku/Pieczywo z masłem, jajecznica na parze ze szczypiorkiem, herbata owocowa.


Płatki owsiane na mleku, pieczywo z masłem, wędlina, rzodkiewka, napój owocowy.

Pieczywo z masłem, twarożek z jogurtem i szczypiorkiem, kawa mleczna

Kasza kukurydziana na mleku, chałka z masłem

II ŚNIADANIE

Produkty uczulające: OWOCE CYTRUSOWE

banany

owoce

Owoce

kisiel z owocami

owoce

 OBIAD

ALERGENY: SELER, RYBA, MLEKO, JAJA

Zupa ziemniaczana z warzywami i konc. pomid. zabielana śmietaną, porcja mięsa w sosie własnym, kasza gryczana, surówka z kapusty pekińskiej z tartym jabłkiem i marchewką, kompot owocowy.

Zupa ogórkowa z zieleniną, pierogi z serem i musem owocowym/pierogi z mięsem, surówka z marchewki i jabłka, kompot owocowy.


Zupa kalafiorowa zabielana śmietaną, pulpet w sosie koperkowym, ziemniaki, surówka z buraka, jabłka i marchewki, kompot owocowy z cytryną.

Zupa zacierkowa z zieleniną, porcja mięsa w sosie lekko chrzanowym, ziemniaki z koperkiem, sałatka z pomidorami i cebulą, kompot wiśniowy.


Zupa neopolitańska z zieleniną, kotlet rybny, ziemniaki, surówka ze słodkiej kapusty z tartym jabłkiem i marchewką oraz papryką, kompot owocowy.

PODWIECZOREK

ALERGENY: GLUTEN, MLEKO, NABIAŁ, JAJA


Pieczywo z masłem, twarożek z jogurtem i szczypiorkiem/wędlina, kakao

Pieczywo z masłem, wędlina, pomidor, herbata z cytryną.

Ciasto "wiewiórka" własnego wypieku, herbata z sokiem malinowym

Płatki jaglane na mleku/pieczywo z masłem, wędlina, ogórek kiszony, herbata owocowa. Jabłka.
Pieczywo z masłem, wędlina, ogórek kiszony, herbata owocowa.
                                    W ciągu całego dnia dziecko otrzymuje na żądanie wodę lub herbatkę bez ograniczeń.                                                                                                                 
                                    Wykaz poszczególnych składników użytych do przygotowania posiłków znajduje się u intendenta.

                                    JADŁOSPIS
                                                                        od 30.07.2018 do 31.07.2018

 


poniedziałek

30.07.2018

wtorek

31.07.2018

środa

01.08.2018

czwartek


piątek


ŚNIADANIE:

ALERGENY: MLEKO, GLUTEN, JAJKO

Płatki jęczmienne na mleku, pieczywo z masłem, ser żółty, rzodkiewka, napój cytrynowy/wędlina, herbata z cytryną

Makaronik na mleku, pieczywo z masłem, wędlina, pomidor, napój owocowy.


JUŻ WAKACJE ZACZYNAMY !


 

II ŚNIADANIE Produkty uczulające: OWOCE CYTRUSOWE


Banany

Owoce







 

OBIAD 

ALERGENY: SELER, MLEKO, JAJA, RYBA

 

 

Krupnik z kaszy jaglanej z zieleniną, gulasz mięsny z makaronem, surówka z sałaty lodowej z papryką, kompot owocowy.

Zupa pomidorowa z ryżem zabielana śmietaną, kotlet mielony, ziemniaki z koperkiem, mizeria z jogurtem naturalnym, kalafior gotowany, kompot owocowy z cytryną.





PODWIECZOREK


ALERGENY: RYBA,
MLEKO, JAJA, GLUTEN

Pieczywo z masłem, pasta jajeczna ze szczypiorkiem, kawa mleczna/wędlina, herbata

Bułka z masłem i dżemem. Jabłka





                                       W ciągu całego dnia dziecko otrzymuje na żądanie wodę lub herbatkę bez ograniczeń.

                        Wykaz poszczególnych składników użytych do przygotowania posiłków znajduje się u intendenta.

 

 


              

ALERGIE POKARMOWE U DZIECI

Najczęstszą  przyczyną alergii pokarmowej u małych dzieci są białka mleka krowiego. Uczulenie może powodować każdy pokarm zawierający białko.

Wszystko zależy od indywidualnej wrażliwości organizmu dziecka.

Najczęściej uczulające produkty to:

  • mleko krowie,
  • jaja kurze (zwłaszcza białko),
  • pszenica,
  • ryby i skorupiaki,
  • owoce cytrusowe,
  • orzechy ziemne i inne orzechy.

U niemowląt i małych dzieci – do 3. roku życia najczęstszymi alergenami są: mleko krowie, jajka, pszenica, soja i orzechy ziemne.
U starszych dzieci
częściej występują uczulenia na: jajka, mleko, pszenicę, soję, ryby i orzechy.

Dieta eliminacyjna
Gdy dziecko cierpi na alergię pokarmową, zalecana jest dieta eliminacyjna. Polega ona na czasowym usunięciu z jego diety uczulających składników. Eliminując z jadłospisu dziecka produkty wywołujące reakcję alergiczną, należy pamiętać o wnikliwym czytaniu etykiet. Uczulające malucha składniki nawet w niewielkich ilościach mogą znaleźć się w recepturach bardzo różnych produktów spożywczych.
Stosując u dziecka dietę eliminacyjną, należy dbać o to, by otrzymywało ono odpowiednią ilość składników odżywczych potrzebnych do rozwoju. Lekarz prowadzący może zalecić wprowadzenie do diety malucha odpowiednich składników zastępczych, których wartość odżywcza jest zbliżona do eliminowanego pokarmu.


Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011

z dnia 25 października 2011r.

 

ZAŁĄCZNIK II

SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI

1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę ( 1 );

b) maltodekstryn na bazie pszenicy ( 1 );

c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;

d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

2. Skorupiaki i produkty pochodne;

3. Jaja i produkty pochodne;

4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;

b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;

5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;

6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego ( 1 );

b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;

c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:

a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,

b) laktitolu;

8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

9. Seler i produkty pochodne;

10. Gorczyca i produkty pochodne;

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;

12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO 2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;

13. Łubin i produkty pochodne;

14. Mięczaki i produkty pochodne.