Żywienie dzieci w Żłobku


Proces prawidłowego żywienia dzieci w okresie do trzeciego roku życia odgrywa bardzo znaczącą rolę w prawidłowym rozwoju dziecka, dlatego dokładamy wszelkich starań, by żywienie dzieci w naszej placówce było zgodne z zasadami racjonalnego żywienia oraz z zaleceniami Instytutu Matki i Dziecka.

 Jadłospis  układany jest dekadowo. W dziennym rozkładzie posiłków osoby odpowiedzialne za żywienie kierują się zasadą zgodnie, z którą dzieci powinny spożywać posiłki pokrywające 3/4 -75% dziennego zapotrzebowania na energię, białko i tłuszcze, węglowodany i witaminy. Jadłospis układany jest dekadowo. Staramy się aby jadłospis był urozmaicony, wartościowy i zachęcał dzieci do jedzenia. Wszystkie posiłki przygotowywane są zgodnie z zasadami Dobrej Praktyki Higienicznej, Dobrej Praktyki Produkcyjnej oraz systemu HCCP, który gwarantuje odpowiednią jakość zdrowotną produktów.

Wspólne spożywanie posiłków z rówieśnikami wzmacnia poczucie wspólnoty, a jednocześnie pozwala im odczuć silną przynależność do grupy. Dzieciom dla, których sztuka samodzielnego jedzenia sprawia sporo kłopotu, pomaga opiekun grupy. Pomoc taka nie zwalnia jednak dziecka z podejmowania kolejnych prób, do czego jest ono zachęcane i dopingowane przez opiekuna.



Dzieci w Żłobku otrzymują 4 posiłki, tj. śniadanie, II śniadanie, obiad i podwieczorek.

W związku z coraz częściej występującymi alergiami pokarmowymi, Żłobek zapewnia dzieciom indywidualne diety: bezmleczne, bezjajeczne, bezglutenowe i inne stosując się do zaleceń lekarzy specjalistów.
 Dzieci w wieku niemowlęcym są karmione i pojone „na życzenie”, zgodnie ze schematem żywienia dzieci do jednego roku życia. Niemowlęta mają zabezpieczone wszelkiego rodzaju mieszanki pokarmowe w zależności od indywidualnych potrzeb zgodnie z zaleceniami lekarza pediatry lub lekarza specjalisty.
  

Wszystkie dzieci mają możliwość picia wody i herbatek do woli w ciągu całego dnia pobytu w Żłobku.


JADŁOSPIS


DLA DZIECI POWYŻEJ 1 ROKU ŻYCIA

16.04.2018 do 20.04.2018



 

poniedziałek

16.04.2018

wtorek

17.04.2018

środa

18.04.2018

czwartek

19.04.2018

piątek

20.04.2018

ŚNIADANIE

ALERGENY: GLUTEN, MLEKO

Płatki jęczmienne na mleku, chleb z dżemem, herbata słodzona miodem.

Kasza kukurydziana na mleku, bułka z masłem i dżemem, napój owocowy.


Płatki owsiane na mleku, pieczywo mieszane z masłem,wędliną, rzodkiewką i szczypiorkiem, herbata z sokiem malinowym.
Kasza manna na mleku, bułka z masłem, twarożek ze szczypiorkiem, herbata z pigwy. i miodem,napój cytrynowy.

Płatki jaglane na mleku, pieczywo z masłem, wędlina, jajko gotowane, ogórek kiszony, marchewka, herbata z cytryną.

II ŚNIADANIE

Produkty uczulające: OWOCE CYTRUSOWE

Banany

Kisiel jagodowy

Mandarynki

Soki owocowe
Gruszki

 OBIAD

ALERGENY: SELER, RYBA, MLEKO, JAJA

Zupa koperkowa z ziemniakami i warzywami, risotto mięsne w sosie jarzynowo-pomidorowym, surówka z kapusty pekińskiej, jabłka, marchewki, kompot z czarnej porzeczki.

Zupa barszcz ukraiński z warzywami, leniwe z masłem i bułeczką tartą/pulpety w sosie własnym, surówka z marchewki i jabłka, kompot wieloowocowy.


Zupa kalafiorowa z zieleniną zabielana śmietaną, pieczeń rzymska, ziemniaki z koperkiem w sosie chrzanowym, surówka z kalarepki, marchewki, jabłka, napój miodowo- cytrynowy.

Zupa brokułowa ze szpinakiem, gulasz z mięsa mieszanego, kasza jęczmienna, surówka wielowarzywna z jogurtem, kompot aroniowo -jabłkowy.

Zupa neopolitańska z zieleniną, ziemniaki z koperkiem, pulpety rybne w sosie paprykowym, surówka z kiszonej kapusty, kompot śliwkowo-truskawkowy.

PODWIECZOREK

ALERGENY: GLUTEN, MLEKO, NABIAŁ, JAJA



Pieczywo mieszane z masłem, twarożek z jogurtem i cukrem waniliowym, bułka z masłem, kawa mleczna/ wędlina, pomidor, herbata  owocowa.
Pieczywo z masłem, wędlina, sałatka jarzynowa, herbata z cytryną. Jabłka
Chałka  z masłem,jogurt naturalny z truskawkami/pieczywo z masłem, wędlina, pomidor, napój owocowy.

Pieczywo z masłem, pasta jajeczna ze szczypiorkiem, bawarka.
Racuszki drożdżowe z jabłkiem, herbata malinowa.
W ciągu całego dnia dziecko otrzymuje na żądanie wodę lub herbatkę bez ograniczeń.
Sporządził:

Starsza Pielęgniarka Żłobka

JADŁOSPIS

                                                           od 09.04.2018 do 13.04.2018

 


poniedziałek

09.04.2018

wtorek

10.04.2018

środa

11.04.2018

czwartek

12.04..2018

piątek

13.04.2018

ŚNIADANIE:

ALERGENY: MLEKO, GLUTEN, JAJKO

Kluski lane na mleku, pieczywo z masłem, twarożek z jogurtem i szczypiorkiem, napój cytrynowy.

Płatki jaglane na mleku, pieczywo z masłem, polędwica swojska, rzodkiewka, herbata owocowa.


Pieczywo z masłem, pasztet pieczony, ogórek kiszony, tarta marchewka, herbata słodzona miodem

Ryż błyskawiczny na mleku, bułka z masłem i dżemem, napój cytrynowy.

Płatki owsiane na mleku, pieczywo z masłem, jajecznica na parze ze szczypiorkiem, herbata z sokiem malinowym.

II ŚNIADANIE Produkty uczulające: OWOCE CYTRUSOWE


Sok owocowy

Jabłka, banany


Gruszki

Sałatka owocowa (mango,gruszka, banan, brzoskwinia, ananas)

Jabłka, chrupki kukurydziane

 

OBIAD 

ALERGENY: SELER, MLEKO, JAJA, RYBA

 

 

Ryżanka z ziemniakami i koncentratem pomidorowym, gulasz z indyka w sosie paprykowym, ziemniaki z koperkiem, surówka wielowarzywna, kompot z czarnej porzeczki.

Zupa ogórkowa, kotlet mielony, ziemniaki z koperkiem, "mini" marchewki z masłem, surówka z sałaty lodowej z czerwoną papryką, kompot jabłkowy z żurawiną,

Zupa z warzyw mieszanych z zieleniną, pierogi z serem i musem owocowym/pierogi z mięsem, surówka z marchewki i jabłka, kompot z aronii.

Zupa krem z groszkiem zielonym i warzywami, pulpet w sosie koperkowo-pomidorowym, kasza gryczana, surówka z selera, jabłka i marchewki z żurawiną, brokuł gotowany na jarzynkę, kompot z czarnej porzeczki.

Zupa zacierkowa z zieleniną, ryba pieczona z warzywami, ziemniaki z koperkiem, surówka z czerwonej kapusty, fasolka szparagowa gotowana na jarzynkę, kompot malinowy.

PODWIECZOREK


ALERGENY: RYBA,
MLEKO, JAJA, GLUTEN

Jogurt naturalny z truskawkami, chałka z masłem i dżemem wisniowym/przecier owocowy.a, herbata owocowa.

Pieczywo z masłem, pasta rybna z jajkiem i szczypiorkiem, herbata z cytryną.

Mus z kaszy manny z żółtkiem, chałka z masłem, napój owocowy. Jabłka

Pieczywo z masłem, twarożek z jogurtem i rzodkiewką, kakao/wędlina, rzodkiewka, herbata owocowa.


Pieczywo z masłem, szynka swojska, pomidor malinowy, szczypiorek, herbata z cytryną.

                                       W ciągu całego dnia dziecko otrzymuje na żądanie wodę lub herbatkę bez ograniczeń.

 

Sporządził:                                                                                                                           

Starsza Pielęgniarka Żłobka       


              

ALERGIE POKARMOWE U DZIECI

Najczęstszą  przyczyną alergii pokarmowej u małych dzieci są białka mleka krowiego. Uczulenie może powodować każdy pokarm zawierający białko.

Wszystko zależy od indywidualnej wrażliwości organizmu dziecka.

Najczęściej uczulające produkty to:

  • mleko krowie,
  • jaja kurze (zwłaszcza białko),
  • pszenica,
  • ryby i skorupiaki,
  • owoce cytrusowe,
  • orzechy ziemne i inne orzechy.

U niemowląt i małych dzieci – do 3. roku życia najczęstszymi alergenami są: mleko krowie, jajka, pszenica, soja i orzechy ziemne.
U starszych dzieci
częściej występują uczulenia na: jajka, mleko, pszenicę, soję, ryby i orzechy.

Dieta eliminacyjna
Gdy dziecko cierpi na alergię pokarmową, zalecana jest dieta eliminacyjna. Polega ona na czasowym usunięciu z jego diety uczulających składników. Eliminując z jadłospisu dziecka produkty wywołujące reakcję alergiczną, należy pamiętać o wnikliwym czytaniu etykiet. Uczulające malucha składniki nawet w niewielkich ilościach mogą znaleźć się w recepturach bardzo różnych produktów spożywczych.
Stosując u dziecka dietę eliminacyjną, należy dbać o to, by otrzymywało ono odpowiednią ilość składników odżywczych potrzebnych do rozwoju. Lekarz prowadzący może zalecić wprowadzenie do diety malucha odpowiednich składników zastępczych, których wartość odżywcza jest zbliżona do eliminowanego pokarmu.


Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011

z dnia 25 października 2011r.

 

ZAŁĄCZNIK II

SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI

1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę ( 1 );

b) maltodekstryn na bazie pszenicy ( 1 );

c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;

d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

2. Skorupiaki i produkty pochodne;

3. Jaja i produkty pochodne;

4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;

b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;

5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;

6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego ( 1 );

b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;

c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:

a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,

b) laktitolu;

8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

9. Seler i produkty pochodne;

10. Gorczyca i produkty pochodne;

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;

12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO 2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;

13. Łubin i produkty pochodne;

14. Mięczaki i produkty pochodne.