Żywienie dzieci w Żłobku


Proces prawidłowego żywienia dzieci w okresie do trzeciego roku życia odgrywa bardzo znaczącą rolę w prawidłowym rozwoju dziecka, dlatego dokładamy wszelkich starań, by żywienie dzieci w naszej placówce było zgodne z zasadami racjonalnego żywienia oraz z zaleceniami Instytutu Matki i Dziecka.

 Jadłospis  układany jest dekadowo. W dziennym rozkładzie posiłków osoby odpowiedzialne za żywienie kierują się zasadą zgodnie, z którą dzieci powinny spożywać posiłki pokrywające 3/4 -75% dziennego zapotrzebowania na energię, białko i tłuszcze, węglowodany i witaminy. Jadłospis układany jest dekadowo. Staramy się aby jadłospis był urozmaicony, wartościowy i zachęcał dzieci do jedzenia. Wszystkie posiłki przygotowywane są zgodnie z zasadami Dobrej Praktyki Higienicznej, Dobrej Praktyki Produkcyjnej oraz systemu HCCP, który gwarantuje odpowiednią jakość zdrowotną produktów.

Wspólne spożywanie posiłków z rówieśnikami wzmacnia poczucie wspólnoty, a jednocześnie pozwala im odczuć silną przynależność do grupy. Dzieciom dla, których sztuka samodzielnego jedzenia sprawia sporo kłopotu, pomaga opiekun grupy. Pomoc taka nie zwalnia jednak dziecka z podejmowania kolejnych prób, do czego jest ono zachęcane i dopingowane przez opiekuna.



Dzieci w Żłobku otrzymują 4 posiłki, tj. śniadanie, II śniadanie, obiad i podwieczorek.

W związku z coraz częściej występującymi alergiami pokarmowymi, Żłobek zapewnia dzieciom indywidualne diety: bezmleczne, bezjajeczne, bezglutenowe i inne stosując się do zaleceń lekarzy specjalistów.
 Dzieci w wieku niemowlęcym są karmione i pojone „na życzenie”, zgodnie ze schematem żywienia dzieci do jednego roku życia. Niemowlęta mają zabezpieczone wszelkiego rodzaju mieszanki pokarmowe w zależności od indywidualnych potrzeb zgodnie z zaleceniami lekarza pediatry lub lekarza specjalisty.
  

Wszystkie dzieci mają możliwość picia wody i herbatek do woli w ciągu całego dnia pobytu w Żłobku.


JADŁOSPIS


DLA DZIECI POWYŻEJ 1 ROKU ŻYCIA

Dzieci do pierwszego roku życia otrzymują mleko modyfikowane i zupki jarzynowe przecierane z mięsem.

Wykaz poszczególnych składników użytych do przygotowania posiłków znajduje się u intendenta.

                                                                                                                            od 26.10.2020 r do 30.10.2020 r

 

poniedziałek

26.10.2020

wtorek

27.10.2020

środa

28.10.2020

czwartek

29.10.2020

piątek

30.10.2020

ŚNIADANIE

ALERGENY: GLUTEN, MLEKO

Płatki gryczane na mleku, bułka z masłem, serek twarogowy ze szczypiorkiem, herbata
Makaronik na mleku, pieczywo z masłem, kiełbasa drobiowa, pomidor, szczypiorek, woda mineralna
Bułka z masłem, jajecznica na parze ze szczypiorkiem i ogórkiem, kawa zbożowa /herbata z cytryną/
Płatki orkiszowe na mleku, pieczywo z masłem, szynka swojska, sałata, pomidor, woda mineralna
Bułka z masłem, twarożek, kakao  /dżem, woda mineralna/

II ŚNIADANIE

Produkty uczulające: OWOCE CYTRUSOWE

Tarta marchewka z jabłkiem
Mus owocowy, jabłka
Bobo-frut, gruszki
Soki owocowe
Pomarańcze, przecier owocowy

 OBIAD

ALERGENY: SELER, RYBA, MLEKO, JAJA


Kluski lane na rosole z zieleniną, potrawka dyniowa z kurczakiem, ryż, sałata lodowa, kompot z czarnej porzeczki
Zupa porowa z zieleniną zabielana jogurtem, kotlet mielony pieczony, buraczki, ziemniaki, kompot z owoców mieszanych
Zupa pomidorowa z koperkiem i makaronem zabielana śmietaną, ziemniaki, gulasz z mięsa mieszanego, surówka z kapusty pekińskiej, ananasa, jabłka, marchewki, kompot wiśniowy
Zupa szpinakowa z makaronem zabielana jogurtem, kotleciki z indyka, ziemniaki, surówka wielowarzywna, napój miodowo-limonkowy
Zupa ogórkowa zabielana śmietaną, porcja ryby pieczonej, ziemniaki, jarzynka po grecku, kompot z jabłek
 

PODWIECZOREK

ALERGENY: GLUTEN, MLEKO, NABIAŁ, JAJA


Pieczywo z masłem, polędwica swojska, ogórek zielony, papryka, herbatka lipowa
Chałka z nutellą bananową /dżem/  herbata biała
Ryż błyskawiczny na mleku, wędlina, ser żółty, papryka, herbata, jabłka
Budyń kukurydziany waniliowy z musem malinowym, ciasteczka owsiane, /przecier owocowy/
Pancakes na jogurcie naturalnym z dżemem, woda mineralna
 
  W ciągu całego dnia dziecko otrzymuje na żądanie wodę bez ograniczeń.                                         
                 Maluchy na śniadanie i podwieczorek otrzymują mleko modyfikowane lub kaszki mleczne bądź bezmleczne.                                                                                                              
                                   
                                    JADŁOSPIS
                                                                        od 02.11.2020 r do 06.11.2020 r

 


poniedziałek

02.11.2020

wtorek

03.11.2020

środa

04.11.2020

czwartek

05.11.2020

piątek

06.11.2020

ŚNIADANIE:

ALERGENY: MLEKO, GLUTEN, JAJKO

Płatki jaglane na mleku, bułka z masłem i dżemem, woda mineralna
Płatki ryżowe na mleku, chałka z masłem, serek homogenizowany, herbatka z imbirem
Pieczywo z masłem i szynką, pomidor, szczypiorek, kakao /woda mineralna/
Kluski lane na mleku, bułka z masłem , parówki z szynki, rzodkiewka, herbatka owocowa
Pieczywo z masłem, pasztet, ogórek kiszony, herbata malinowa

II ŚNIADANIE Produkty uczulające: OWOCE CYTRUSOWE

Kisiel owocowy
Owoce sezonowe, jabłko gotowane
Sałatka owocowa
Gruszki
Jabłka

 

OBIAD

ALERGENY: SELER, MLEKO, JAJA, RYBA


Krupnik z kaszą jęczmienną z zieleniną, pieczeń rzymska z sosem chrzanowym, puree ziemniaczane, surówka z buraka, kompot śliwkowo-jabłkowy
Zupa jarzynowa z zieleniną zabielana jogurtem, leniwe z masłem i bułeczką /pulpet, ziemniaki, surówka z marchewki i jabłka/, kompot wiśniowy
Zupa krem z białych warzyw, spagetti z mięsa mieszanego z passatą pomidorową, kompot z owoców mieszanych
Zupa kalafiorowa z zieleniną zabielana, gulasz  z indyka, kasza jaglana, surówka z kapusty pekińskiej, pomidora o ogórka, kompot porzeczkowy
Rosół z makaronem, kotlet rybny w panierce sezamowej, ziemniaki z koperkiem, surówka z kiszonej kapusty, kompot wiśniowy

PODWIECZOREK

ALERGENY:
MLEKO, JAJA, GLUTEN
Pieczywo z masłem, pasztet pieczony drobiowy, ogórek kiszony, jabłka
Pieczywo mieszane z masłem, polędwica swojska, sałata pomidor, herbatka jesienna
Mus jabłkowo-marchewkowy, wafle ryżowe, herbatniki, woda mineralna
Pieczywo z masłem, pasta z sera żółtego i jajka ze szczypiorkiem, kawa mleczna,/woda mineralna/ mandarynki
Kasza manna na mleku z żółtkiem, pieczywo z masłem, wędlina, marchewka, woda mineralna, banany
                                   W ciągu całego dnia dziecko otrzymuje na żądanie wodę bez ograniczeń

                        Maluchy na śniadanie i podwieczorek otrzymują mleko modyfikowane lub kaszki mleczne bądź bezmleczne.                                                                                                              

                       

 


              

ALERGIE POKARMOWE U DZIECI

Najczęstszą  przyczyną alergii pokarmowej u małych dzieci są białka mleka krowiego. Uczulenie może powodować każdy pokarm zawierający białko.

Wszystko zależy od indywidualnej wrażliwości organizmu dziecka.

Najczęściej uczulające produkty to:

  • mleko krowie,
  • jaja kurze (zwłaszcza białko),
  • pszenica,
  • ryby i skorupiaki,
  • owoce cytrusowe,
  • orzechy ziemne i inne orzechy.

U niemowląt i małych dzieci – do 3. roku życia najczęstszymi alergenami są: mleko krowie, jajka, pszenica, soja i orzechy ziemne.
U starszych dzieci
częściej występują uczulenia na: jajka, mleko, pszenicę, soję, ryby i orzechy.

Dieta eliminacyjna
Gdy dziecko cierpi na alergię pokarmową, zalecana jest dieta eliminacyjna. Polega ona na czasowym usunięciu z jego diety uczulających składników. Eliminując z jadłospisu dziecka produkty wywołujące reakcję alergiczną, należy pamiętać o wnikliwym czytaniu etykiet. Uczulające malucha składniki nawet w niewielkich ilościach mogą znaleźć się w recepturach bardzo różnych produktów spożywczych.
Stosując u dziecka dietę eliminacyjną, należy dbać o to, by otrzymywało ono odpowiednią ilość składników odżywczych potrzebnych do rozwoju. Lekarz prowadzący może zalecić wprowadzenie do diety malucha odpowiednich składników zastępczych, których wartość odżywcza jest zbliżona do eliminowanego pokarmu.


Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011

z dnia 25 października 2011r.

 

ZAŁĄCZNIK II

SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI

1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę ( 1 );

b) maltodekstryn na bazie pszenicy ( 1 );

c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;

d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

2. Skorupiaki i produkty pochodne;

3. Jaja i produkty pochodne;

4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;

b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;

5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;

6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego ( 1 );

b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;

c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:

a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,

b) laktitolu;

8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

9. Seler i produkty pochodne;

10. Gorczyca i produkty pochodne;

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;

12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO 2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;

13. Łubin i produkty pochodne;

14. Mięczaki i produkty pochodne.