Żywienie dzieci w Żłobku


Proces prawidłowego żywienia dzieci w okresie do trzeciego roku życia odgrywa bardzo znaczącą rolę w prawidłowym rozwoju dziecka, dlatego dokładamy wszelkich starań, by żywienie dzieci w naszej placówce było zgodne z zasadami racjonalnego żywienia oraz z zaleceniami Instytutu Matki i Dziecka.

 Jadłospis  układany jest dekadowo. W dziennym rozkładzie posiłków osoby odpowiedzialne za żywienie kierują się zasadą zgodnie, z którą dzieci powinny spożywać posiłki pokrywające 3/4 -75% dziennego zapotrzebowania na energię, białko i tłuszcze, węglowodany i witaminy. Jadłospis układany jest dekadowo. Staramy się aby jadłospis był urozmaicony, wartościowy i zachęcał dzieci do jedzenia. Wszystkie posiłki przygotowywane są zgodnie z zasadami Dobrej Praktyki Higienicznej, Dobrej Praktyki Produkcyjnej oraz systemu HCCP, który gwarantuje odpowiednią jakość zdrowotną produktów.

Wspólne spożywanie posiłków z rówieśnikami wzmacnia poczucie wspólnoty, a jednocześnie pozwala im odczuć silną przynależność do grupy. Dzieciom dla, których sztuka samodzielnego jedzenia sprawia sporo kłopotu, pomaga opiekun grupy. Pomoc taka nie zwalnia jednak dziecka z podejmowania kolejnych prób, do czego jest ono zachęcane i dopingowane przez opiekuna.



Dzieci w Żłobku otrzymują 4 posiłki, tj. śniadanie, II śniadanie, obiad i podwieczorek.

W związku z coraz częściej występującymi alergiami pokarmowymi, Żłobek zapewnia dzieciom indywidualne diety: bezmleczne, bezjajeczne, bezglutenowe i inne stosując się do zaleceń lekarzy specjalistów.
 Dzieci w wieku niemowlęcym są karmione i pojone „na życzenie”, zgodnie ze schematem żywienia dzieci do jednego roku życia. Niemowlęta mają zabezpieczone wszelkiego rodzaju mieszanki pokarmowe w zależności od indywidualnych potrzeb zgodnie z zaleceniami lekarza pediatry lub lekarza specjalisty.
  

Wszystkie dzieci mają możliwość picia wody i herbatek do woli w ciągu całego dnia pobytu w Żłobku.


JADŁOSPIS


DLA DZIECI POWYŻEJ 1 ROKU ŻYCIA

18.03.2019 do 22.03.2019 r



 

poniedziałek

18.03.2019

wtorek

19.03.2019

środa

20.03.2019

czwartek

21.03.2019

piątek

22.03.2019

ŚNIADANIE

ALERGENY: GLUTEN, MLEKO

Płatki jaglane na mleku, bułka z masłem, twarożek z rzodkiewka, herbata z sokiem malinowym.

Pieczywo z masłem, pasta jajeczna ze szczypiorkiem, kawa mleczna/herbata.


Kluski lane na mleku, pieczywo z masłem, pasztet drobiowy pieczony, pomidor, woda z cytryną..

Płatki owsiane na mleku, bułka z masłem, ser żółty, sałata, rzodkiewka, woda mineralna z cytryną.

Kasza manna na mleku, pieczywo z masłem, twarożek z brzoskwinią, herbata z cytryną.

II ŚNIADANIE

Produkty uczulające: OWOCE CYTRUSOWE


Soki owocowo-jabłkowe

Owoce


Owoce

Owoce

Kisiel z owoców mieszanych, chrupki kukurydziane

 OBIAD

ALERGENY: SELER, RYBA, MLEKO, JAJA


Barszcz ukraiński z warzywami zabielany śmietaną, krokiety z mięsem, surówka z selera, jabłka i marchewki, kompot wiśniowy.

Zarzutka z ziemniakami i zieleniną, klops w sosie lekko chrzanowym, kasza jęczmienna, marchewka z groszkiem gotowana na jarzynkę, kompot z czarnej porzeczki.

Zupa z warzyw mieszanych z mięsem zabielana śmietaną, makaron z serem i musem truskawkowym, napój miodowo-cytrynowy/gulasz mięsny z warzywami i makaronem.
Zupa kalafiorowa z zieleniną zabielana śmietaną, risotto mięsne w sosie jarzynowo-pomidorowym, surówka z kapusty włoskiej., kompot owocowy
Zupa zacierkowa z zieleniną, kotlet rybny, ziemniaki, surówka z czerwonej kapusty, kompot malinowy z jabłkiem.
 

PODWIECZOREK

ALERGENY: GLUTEN, MLEKO, NABIAŁ, JAJA


Pieczywo z masłem szynka swojska, pomidor, tarta marchewka, herbata lipowa.
Płatki żytnie na mleku, bułka z masłem i dżemem, woda mineralna. gruszki
Pieczywo z masłem, wędlina, rzodkiewka, kakao/herbata.

Pieczywo z masłem, pasta rybna z dorsza z jajkiem, ogórek kiszony, herbata rumiankowa.
Ryz zapiekany z jabłkami i jogurtem, herbata słodzona miodem.
 
                                    W ciągu całego dnia dziecko otrzymuje na żądanie wodę bez ograniczeń.                                                                                                                 
                                    Wykaz poszczególnych składników użytych do przygotowania posiłków znajduje się u intendenta.

                                    JADŁOSPIS
                                                                        od 11.03.2019 do 15.03.2019r

 


poniedziałek

11.03.2019

wtorek

12.03.2019

środa

13.03.2019

czwartek

14.03.2019

piątek

15.03.2019

ŚNIADANIE:

ALERGENY: MLEKO, GLUTEN, JAJKO

Kluski lane na mleku, pieczywo z masłem, polędwica z indyka, pomidor, woda mineralna.

Kasza kukurydziana na mleku, pieczywo z masłem,pasztet pieczony, ogórek kiszony, herbata z cytryną.

Pieczywo z masłem, jajecznica na parze ze szczypiorkiem, napój cytrynowy.

Makaron  na mleku, pieczywo z masłem, wędlina, rzodkiewka, herbata słodzona miodem.

Płatki jaglane na mleku, pieczywo z masłem, ser żółty, jajko gotowane,sałata, pomidor, woda do picia..

II ŚNIADANIE Produkty uczulające: OWOCE CYTRUSOWE


Jabłka

Owoce


Owoce

Soki owocowe

Owoce

 

OBIAD 

ALERGENY: SELER, MLEKO, JAJA, RYBA


Zupa ogórkowa z ryżem zabielana śmietaną, gulasz mięsny w sosie własnym, ziemniaki, surówka wielowarzywna z papryką i kukurydzą,kompot owocowy.

Zupa jarzynowa z mięsem i zieleniną zabielana śmietaną, leniwe z masłem, tartą bułką i masłem, surówka z marchewki i jabłka/porcja mięsa, ziemniaki, kompot z owoców leśnych

Zupa pomidorowa z  makaronem i zieleniną zabielana śmietaną, eskalopki z fileta z indyka, ziemniaki, surówka ze słodkiej kapusty z tartym jabłkiem i marchewką, kompot wiśniowy.

Zupa brokułowo-szpinakowa z zieleniną zabielana śmietaną, porcja mięsa w sosie pomidorowym, kasza gryczana, mini marchewki gotowane na jarzynkę, kompot malinowy.

Krupnik z kaszy jaglanej z zieleniną,porcja ryby,, ziemniaki z koperkiem, surówka z kiszonej kapusty z jabłkiem, kompot śliwkowy.

PODWIECZOREK


ALERGENY:
MLEKO, JAJA, GLUTEN

Jogurt naturalny z owocami, bułka z masłem.

Pieczywo z masłem, pasta rybna z jajkiem, herbata lipowa.

Płatki owsiane na mleku, bułka z masłem i  miodem naturalnym, woda z cytryną.

Bułka z masłem, twarożek ze szczypiorkiem, kakao/herbata rumiankowa.


Ciasto drożdżowe z rodzynkami, kisiel z owocami.

                                       W ciągu całego dnia dziecko otrzymuje na żądanie wodę bez ograniczeń.

                        Wykaz poszczególnych składników użytych do przygotowania posiłków znajduje się u intendenta.

 

 


              

ALERGIE POKARMOWE U DZIECI

Najczęstszą  przyczyną alergii pokarmowej u małych dzieci są białka mleka krowiego. Uczulenie może powodować każdy pokarm zawierający białko.

Wszystko zależy od indywidualnej wrażliwości organizmu dziecka.

Najczęściej uczulające produkty to:

  • mleko krowie,
  • jaja kurze (zwłaszcza białko),
  • pszenica,
  • ryby i skorupiaki,
  • owoce cytrusowe,
  • orzechy ziemne i inne orzechy.

U niemowląt i małych dzieci – do 3. roku życia najczęstszymi alergenami są: mleko krowie, jajka, pszenica, soja i orzechy ziemne.
U starszych dzieci
częściej występują uczulenia na: jajka, mleko, pszenicę, soję, ryby i orzechy.

Dieta eliminacyjna
Gdy dziecko cierpi na alergię pokarmową, zalecana jest dieta eliminacyjna. Polega ona na czasowym usunięciu z jego diety uczulających składników. Eliminując z jadłospisu dziecka produkty wywołujące reakcję alergiczną, należy pamiętać o wnikliwym czytaniu etykiet. Uczulające malucha składniki nawet w niewielkich ilościach mogą znaleźć się w recepturach bardzo różnych produktów spożywczych.
Stosując u dziecka dietę eliminacyjną, należy dbać o to, by otrzymywało ono odpowiednią ilość składników odżywczych potrzebnych do rozwoju. Lekarz prowadzący może zalecić wprowadzenie do diety malucha odpowiednich składników zastępczych, których wartość odżywcza jest zbliżona do eliminowanego pokarmu.


Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011

z dnia 25 października 2011r.

 

ZAŁĄCZNIK II

SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI

1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę ( 1 );

b) maltodekstryn na bazie pszenicy ( 1 );

c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;

d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

2. Skorupiaki i produkty pochodne;

3. Jaja i produkty pochodne;

4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;

b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;

5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;

6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego ( 1 );

b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;

c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:

a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,

b) laktitolu;

8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

9. Seler i produkty pochodne;

10. Gorczyca i produkty pochodne;

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;

12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO 2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;

13. Łubin i produkty pochodne;

14. Mięczaki i produkty pochodne.