Żywienie dzieci w Żłobku


Proces prawidłowego żywienia dzieci w okresie do trzeciego roku życia odgrywa bardzo znaczącą rolę w prawidłowym rozwoju dziecka, dlatego dokładamy wszelkich starań, by żywienie dzieci w naszej placówce było zgodne z zasadami racjonalnego żywienia oraz z zaleceniami Instytutu Matki i Dziecka.

 Jadłospis  układany jest dekadowo. W dziennym rozkładzie posiłków osoby odpowiedzialne za żywienie kierują się zasadą zgodnie, z którą dzieci powinny spożywać posiłki pokrywające 3/4 -75% dziennego zapotrzebowania na energię, białko i tłuszcze, węglowodany i witaminy. Jadłospis układany jest dekadowo. Staramy się aby jadłospis był urozmaicony, wartościowy i zachęcał dzieci do jedzenia. Wszystkie posiłki przygotowywane są zgodnie z zasadami Dobrej Praktyki Higienicznej, Dobrej Praktyki Produkcyjnej oraz systemu HCCP, który gwarantuje odpowiednią jakość zdrowotną produktów.

Wspólne spożywanie posiłków z rówieśnikami wzmacnia poczucie wspólnoty, a jednocześnie pozwala im odczuć silną przynależność do grupy. Dzieciom dla, których sztuka samodzielnego jedzenia sprawia sporo kłopotu, pomaga opiekun grupy. Pomoc taka nie zwalnia jednak dziecka z podejmowania kolejnych prób, do czego jest ono zachęcane i dopingowane przez opiekuna.



Dzieci w Żłobku otrzymują 4 posiłki, tj. śniadanie, II śniadanie, obiad i podwieczorek.

W związku z coraz częściej występującymi alergiami pokarmowymi, Żłobek zapewnia dzieciom indywidualne diety: bezmleczne, bezjajeczne, bezglutenowe i inne stosując się do zaleceń lekarzy specjalistów.
 Dzieci w wieku niemowlęcym są karmione i pojone „na życzenie”, zgodnie ze schematem żywienia dzieci do jednego roku życia. Niemowlęta mają zabezpieczone wszelkiego rodzaju mieszanki pokarmowe w zależności od indywidualnych potrzeb zgodnie z zaleceniami lekarza pediatry lub lekarza specjalisty.
  

Wszystkie dzieci mają możliwość picia wody i herbatek do woli w ciągu całego dnia pobytu w Żłobku.


JADŁOSPIS


DLA DZIECI POWYŻEJ 1 ROKU ŻYCIA

Dzieci do pierwszego roku życia otrzymują mleko modyfikowane i zupki jarzynowe przecierane z mięsem.

                                                                                                                            od 25.11.2019 r do 29.11.2019 r

 

poniedziałek

25.11.2019

wtorek

26.11.2019

środa

27.11.2019

czwartek

28.11.2019

piątek

29.11.2019

ŚNIADANIE

ALERGENY: GLUTEN, MLEKO


Kasza manna na mleku, pieczywo z masłem, jajecznica na parze ze szczypiorkiem, herbata rumiankowa.

Płatki jaglane na mleku, bułka z masłem, pasta twarogowa z rzodkiewką/twaróg bez laktozy, woda mineralna


Płatki ryżowe na mleku, pieczywo z masłem, plasterki jajka gotowanego, rzodkiewka, woda mineralna

Pieczywo z masłem, ser żółty, sałata, pomidor, kakao/ser bez laktozy, herbata

Kluski lane na mleku, pieczywo z masłem, wędlina, papryka, woda mineralna


II ŚNIADANIE

Produkty uczulające: OWOCE CYTRUSOWE


owoce, galaretka owocowa, chrupki kukurydziane

owoce

owoce

owoce

soki owocowe

 OBIAD

ALERGENY: SELER, RYBA, MLEKO, JAJA


Zupa ogórkowa z ryżem zabielana jogurtem naturalnym, pulpety mięsne gotowane w sosie własnym, ziemniaki, surówka z sałaty lodowej z papryką, kukurydzą, napój miodowo-cytrynowy

Zupa kalafiorowa z zieleniną zabielana jogurtem nat., indyk duszony siekany z warzywami, kasza gryczana, surówka z kalarepki białej, rzodkiewki i ogórka kiszonego, kompot śliwkowy z jabłkiem.

Zupa krem z białych warzyw, makaron z serem i musem owocowym/z serem bez laktozy i przecierem owocowym, kompot z czarnej porzeczki.
Zupa z warzyw mieszanych z zieleniną zabielana jogurtem nat., krokiety z mięsem i warzywami, surówka z marchewki, jabłka z chrzanem, kompot wiśniowy.
Zupa pomidorowa z makaronem zabielana jogurtem nat., porcja ryby, ziemniaki, surówka z kiszonej kapusty z jabłkiem, kompot owocowy.
 

PODWIECZOREK

ALERGENY: GLUTEN, MLEKO, NABIAŁ, JAJA


Jogurt naturalny z owocami, bułka z masłem/przecier owocowy. Ciasteczko "Miś Lubiś"
Pieczywo z masłem, pasztet pieczony drobiowy, pomidor, herbata z melisą.
Sałatka jarzynowa, pieczywo z masłem, szynka swojska, herbata z cytryną.
Kasza kukurydziana na mleku, chałka z masłem, dżemem, woda mineralna, gruszki
Ryż zapiekany z jabłkami i jogurtem naturalnym, herbata z cytryną.
 
                                    W ciągu całego dnia dziecko otrzymuje na żądanie wodę bez ograniczeń.                                                                                                                 
                                    Wykaz poszczególnych składników użytych do przygotowania posiłków znajduje się u intendenta.

                                    JADŁOSPIS
                                                                        od 18.11.2019 r do 24.11.2019r

 


poniedziałek

18.11.2019

wtorek

19.11.2019

środa

20.11.2019

czwartek

21.11.2019

piątek

22.11.2019

ŚNIADANIE:

ALERGENY: MLEKO, GLUTEN, JAJKO

Płatki owsiane na mleku, bułka z masłem, twarożek miksowany z brzoskwiniami i mango/wędlina, pomidor woda mineralna.

Pieczywo z masłem, ser żółty, wędlina, pomidor, herbata owocowa

Płatki żytnie na mleku, pieczywo z masłem, pasztet drobiowy pieczony, ogórek kiszony, napój cytrynowy.

Płatki orkiszowe na mleku, pieczywo z masłem, plasterki gotowanego jajka, sałata, rzodkiewka, herbata lipowa

Kasza kukurydziana na mleku, pieczywo z masłem, szynka, papryka, szczypiorek, woda mineralna

II ŚNIADANIE Produkty uczulające: OWOCE CYTRUSOWE


owoce

owoce, mus jabłkowy


soki owocowe, bobo-frut

owoce, chrupki kukurydziane

owoce

 

OBIAD 

ALERGENY: SELER, MLEKO, JAJA, RYBA


Zupa jesienna z dynią pieczoną i koperkiem, łazanki z kapustą, warzywami i mięsem, kompot wiśniowy z jabłkami.
Krupnik z kaszy jaglanej z warzywami, eskalopki z indyka, ziemniaki, surówka z kapusty pekińskiej z ananasem i żurawiną, kompot śliwkowy.
Barszcz ukraiński z warzywami zabielany śmietaną, leniwe z masłem z mąką pełnoziarnistej, surówka z marchewki i jabłka/pulpet mięsny, ziemniaki, kompot z czarnej porzeczki.

Zupa soferino z zieleniną zabielana jogurtem naturalnym, medaliony z polędwiczki wp. w sosie beszamelowym, kasza jęczmienna,surówka z czerwonej kapusty, mini marchewki, kompot z owoców lasu.

Zupa brokułowa ze szpinakiem zabielana jogurtem naturalnym z płatkami jaglanymi, ryba gotowana w jarzynach, ziemniaki z koperkiem, kompot owocowy.

PODWIECZOREK


ALERGENY:
MLEKO, JAJA, GLUTEN

Pieczywo z masłem, pasta jajeczna z awokado i szczypiorkiem, kawa zbożowa na mleku/pasztet, ogórek, herbata

Kluski lane na mleku, bułka z masłem, miód naturalny, woda mineralna, owoce.

Pieczywo z masłem, polędwica swojska, pomidor, herbata rumiankowa.

Chałka z masłem, mus malinowo-gruszkowo-jabłkowy/przecier owocowy.

Ciasto "wiewiórka" własnego wypieku, kisiel owocowy

                                       W ciągu całego dnia dziecko otrzymuje na żądanie wodę bez ograniczeń.

                        Wykaz poszczególnych składników użytych do przygotowania posiłków znajduje się u intendenta.

 

 


              

ALERGIE POKARMOWE U DZIECI

Najczęstszą  przyczyną alergii pokarmowej u małych dzieci są białka mleka krowiego. Uczulenie może powodować każdy pokarm zawierający białko.

Wszystko zależy od indywidualnej wrażliwości organizmu dziecka.

Najczęściej uczulające produkty to:

  • mleko krowie,
  • jaja kurze (zwłaszcza białko),
  • pszenica,
  • ryby i skorupiaki,
  • owoce cytrusowe,
  • orzechy ziemne i inne orzechy.

U niemowląt i małych dzieci – do 3. roku życia najczęstszymi alergenami są: mleko krowie, jajka, pszenica, soja i orzechy ziemne.
U starszych dzieci
częściej występują uczulenia na: jajka, mleko, pszenicę, soję, ryby i orzechy.

Dieta eliminacyjna
Gdy dziecko cierpi na alergię pokarmową, zalecana jest dieta eliminacyjna. Polega ona na czasowym usunięciu z jego diety uczulających składników. Eliminując z jadłospisu dziecka produkty wywołujące reakcję alergiczną, należy pamiętać o wnikliwym czytaniu etykiet. Uczulające malucha składniki nawet w niewielkich ilościach mogą znaleźć się w recepturach bardzo różnych produktów spożywczych.
Stosując u dziecka dietę eliminacyjną, należy dbać o to, by otrzymywało ono odpowiednią ilość składników odżywczych potrzebnych do rozwoju. Lekarz prowadzący może zalecić wprowadzenie do diety malucha odpowiednich składników zastępczych, których wartość odżywcza jest zbliżona do eliminowanego pokarmu.


Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011

z dnia 25 października 2011r.

 

ZAŁĄCZNIK II

SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI

1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę ( 1 );

b) maltodekstryn na bazie pszenicy ( 1 );

c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;

d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

2. Skorupiaki i produkty pochodne;

3. Jaja i produkty pochodne;

4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;

b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;

5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;

6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego ( 1 );

b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;

c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:

a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,

b) laktitolu;

8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

9. Seler i produkty pochodne;

10. Gorczyca i produkty pochodne;

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;

12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO 2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;

13. Łubin i produkty pochodne;

14. Mięczaki i produkty pochodne.