Żywienie dzieci w Żłobku


Proces prawidłowego żywienia dzieci w okresie do trzeciego roku życia odgrywa bardzo znaczącą rolę w prawidłowym rozwoju dziecka, dlatego dokładamy wszelkich starań, by żywienie dzieci w naszej placówce było zgodne z zasadami racjonalnego żywienia oraz z zaleceniami Instytutu Matki i Dziecka.

 Jadłospis  układany jest dekadowo. W dziennym rozkładzie posiłków osoby odpowiedzialne za żywienie kierują się zasadą zgodnie, z którą dzieci powinny spożywać posiłki pokrywające 3/4 -75% dziennego zapotrzebowania na energię, białko i tłuszcze, węglowodany i witaminy. Jadłospis układany jest dekadowo. Staramy się aby jadłospis był urozmaicony, wartościowy i zachęcał dzieci do jedzenia. Wszystkie posiłki przygotowywane są zgodnie z zasadami Dobrej Praktyki Higienicznej, Dobrej Praktyki Produkcyjnej oraz systemu HCCP, który gwarantuje odpowiednią jakość zdrowotną produktów.

Wspólne spożywanie posiłków z rówieśnikami wzmacnia poczucie wspólnoty, a jednocześnie pozwala im odczuć silną przynależność do grupy. Dzieciom dla, których sztuka samodzielnego jedzenia sprawia sporo kłopotu, pomaga opiekun grupy. Pomoc taka nie zwalnia jednak dziecka z podejmowania kolejnych prób, do czego jest ono zachęcane i dopingowane przez opiekuna.



Dzieci w Żłobku otrzymują 4 posiłki, tj. śniadanie, II śniadanie, obiad i podwieczorek.

W związku z coraz częściej występującymi alergiami pokarmowymi, Żłobek zapewnia dzieciom indywidualne diety: bezmleczne, bezjajeczne, bezglutenowe i inne stosując się do zaleceń lekarzy specjalistów.
 Dzieci w wieku niemowlęcym są karmione i pojone „na życzenie”, zgodnie ze schematem żywienia dzieci do jednego roku życia. Niemowlęta mają zabezpieczone wszelkiego rodzaju mieszanki pokarmowe w zależności od indywidualnych potrzeb zgodnie z zaleceniami lekarza pediatry lub lekarza specjalisty.
  

Wszystkie dzieci mają możliwość picia wody i herbatek do woli w ciągu całego dnia pobytu w Żłobku.


JADŁOSPIS


DLA DZIECI POWYŻEJ 1 ROKU ŻYCIA

10.12.2018 do 14.12. 2018 r



 

poniedziałek

10.12.2018

wtorek

11.12.2018

środa

12.12.2018

czwartek

13.12.2018

piątek

14.12.2018

ŚNIADANIE

ALERGENY: GLUTEN, MLEKO

Kasza manna na mleku, pieczywo mieszane z masłem, ser żółty, pomidor, herbata owocowa

 

Zacierka na mleku, pieczywo z masłem, pasztet pieczony, ogórek kiszony, herbata słodzona miodem.


Kasza kukurydziana na mleku/pieczywo z masłem, pasta jajeczna ze szczypiorkiem, napój cytrynowy.

Płatki owsiane na mleku, pieczywo z masłem, wędlina, rzodkiewka, herbata z cytryna.

 Makaronik na mleku, pieczywo z masłem, twarożek z owocami, herbata.

II ŚNIADANIE

Produkty uczulające: OWOCE CYTRUSOWE

Kisiel z owocami leśnymi

Owoce
sałatka owocowa


Owoce

Owoce

 OBIAD

ALERGENY: SELER, RYBA, MLEKO, JAJA

Kluski lane na rosole, potrawka drobiowa z warzywami, ziemniaki z koperkiem, surówka z sałaty lodowej z kukurydzą, papryką i szczypiorkiem, kompot truskawkowy.

 

Zupa solferino z zieleniną, klops w sosie chrzanowo-musztardowym, kasza jęczmienna, surówka z buraka, jabłka, marchewki, kompot jabłkowo-gruszkowy.

Zupa neopolitanska z zieleniną, porcja mięsa w sosie własnym, ziemniaki, surówka z kapusty pekińskiej z ogórkiem kiszonym, kompot z czarnej porzeczki

Krupnik z mięsem i zieleniną, pierogi z serem i musem owocowym/pierogi z mięsem, surówka z marchewki i jabłka, kompot wieloowocowy.


Zarzutka z ziemniakami i zieleniną, porcja ryby, ziemniaki z koperkiem, surówka wielowarzywna, kompot śliwkowo-jabłkowy.
 

PODWIECZOREK

ALERGENY: GLUTEN, MLEKO, NABIAŁ, JAJA



Chałka z masłem i dżemem, kakao/herbata. Jabłko
Pieczywo z masłem, twarożek ze szczypiorkiem, kawa mleczna
Ryż zapiekany z jabłkiem i jogurtem, herbata z sokiem malonowym.

Pieczywo z masłem, jajko gotowane, wędlina, pomidor, napój owocowy.
Jogurt brzoskwiniowo-bananowy, bułka z masłem.
 
                                    W ciągu całego dnia dziecko otrzymuje na żądanie wodę lub herbatkę bez ograniczeń.                                                                                                                 
                                    Wykaz poszczególnych składników użytych do przygotowania posiłków znajduje się u intendenta.

                                    JADŁOSPIS
                                                                        od 03.12.2018 do 07.12.2018r

 


poniedziałek

03.12.2018

wtorek

04.12.2018

środa

05.12.2018.

czwartek

06.12..2018

piątek

07.12.2018

ŚNIADANIE:

ALERGENY: MLEKO, GLUTEN, JAJKO

Płatki owsiane na mleku, pieczywo z masłem, pasta jajeczna ze szczypiorkiem, herbata z cytryną.

Makaronik literki na mleku, pieczywo z masłem, wędlina, ogórek kiszony, napój owocowy.

Pieczywo z masłem,  wędlina, pomidor, kakao/herbata

Kasza kukurydziana na mleku, pieczywo z masłem, jajko gotowane, szczypiorek, herbata słodzona miodem.

 Płatki jęczmienne na mleku, pieczywo z masłem, twarożek z brzoskwiniami/wędlina, pomidor, herbata

II ŚNIADANIE Produkty uczulające: OWOCE CYTRUSOWE


Owoce

Kisiel z owocami


Owoce

Owoce

Owoce

 

OBIAD 

ALERGENY: SELER, MLEKO, JAJA, RYBA


Zupa z brokułami i szpinakiem zabielana śmietaną, pulpet w sosie koperkowym, kasza gryczana, surówka ze słodkiej kapusty z jabłkiem, marchewką, kompot śliwkowy.

Barszcz ukraiński z zieleniną zabielany śmietaną, polędwiczki wieprzowe w sosie lekko chrzanowym, ziemniaki z koperkiem, surówka z selera, jabłka, marchewki, kompot jabłkowy z syropem malinowym.


  Zupa ogórkowa zabielana śmietana, makaron z serem i musem owocowym/przecierem owocowym, napój miodowo-cytrynowy

Zupa z warzy mieszanych , eskalopki z fileta indyka, ziemniaki z koperkiem, surówka z kalarepki, jabłka, marchewki, kompot z owoców leśnych

Zupa pomidorowa z ryżem zabielana śmietaną, ryba pieczona z warzywami, ziemniaki z koperkiem, surówka z kiszonej kapusty, kompot wiśniowy.

PODWIECZOREK


ALERGENY:
MLEKO, JAJA, GLUTEN

Pieczywo z masłem, twarożek z rzodkiewką, kawa mleczna.

Mus z kaszy manny z żółtkiem/pieczywo z masłem, wędlina, rzodkiewka, herbata z sokiem malinowym. Jabłka

Płatki jaglane na mleku, chałka z masłem i dżemem, napój cytrynowy. Gruszka.

 Ciasto własnego wypieku- Delicja serowo-jabłkowa, herbata z cytryną.


Pieczywo z masłem, wędlina, pomidor, herbata owocowa.

                                       W ciągu całego dnia dziecko otrzymuje na żądanie wodę lub herbatkę bez ograniczeń.

                        Wykaz poszczególnych składników użytych do przygotowania posiłków znajduje się u intendenta.

 

 


              

ALERGIE POKARMOWE U DZIECI

Najczęstszą  przyczyną alergii pokarmowej u małych dzieci są białka mleka krowiego. Uczulenie może powodować każdy pokarm zawierający białko.

Wszystko zależy od indywidualnej wrażliwości organizmu dziecka.

Najczęściej uczulające produkty to:

  • mleko krowie,
  • jaja kurze (zwłaszcza białko),
  • pszenica,
  • ryby i skorupiaki,
  • owoce cytrusowe,
  • orzechy ziemne i inne orzechy.

U niemowląt i małych dzieci – do 3. roku życia najczęstszymi alergenami są: mleko krowie, jajka, pszenica, soja i orzechy ziemne.
U starszych dzieci
częściej występują uczulenia na: jajka, mleko, pszenicę, soję, ryby i orzechy.

Dieta eliminacyjna
Gdy dziecko cierpi na alergię pokarmową, zalecana jest dieta eliminacyjna. Polega ona na czasowym usunięciu z jego diety uczulających składników. Eliminując z jadłospisu dziecka produkty wywołujące reakcję alergiczną, należy pamiętać o wnikliwym czytaniu etykiet. Uczulające malucha składniki nawet w niewielkich ilościach mogą znaleźć się w recepturach bardzo różnych produktów spożywczych.
Stosując u dziecka dietę eliminacyjną, należy dbać o to, by otrzymywało ono odpowiednią ilość składników odżywczych potrzebnych do rozwoju. Lekarz prowadzący może zalecić wprowadzenie do diety malucha odpowiednich składników zastępczych, których wartość odżywcza jest zbliżona do eliminowanego pokarmu.


Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011

z dnia 25 października 2011r.

 

ZAŁĄCZNIK II

SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI

1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę ( 1 );

b) maltodekstryn na bazie pszenicy ( 1 );

c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;

d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

2. Skorupiaki i produkty pochodne;

3. Jaja i produkty pochodne;

4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;

b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;

5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;

6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego ( 1 );

b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;

c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:

a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,

b) laktitolu;

8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

9. Seler i produkty pochodne;

10. Gorczyca i produkty pochodne;

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;

12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO 2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;

13. Łubin i produkty pochodne;

14. Mięczaki i produkty pochodne.