Żywienie dzieci w Żłobku


Proces prawidłowego żywienia dzieci w okresie do trzeciego roku życia odgrywa bardzo znaczącą rolę w prawidłowym rozwoju dziecka, dlatego dokładamy wszelkich starań, by żywienie dzieci w naszej placówce było zgodne z zasadami racjonalnego żywienia oraz z zaleceniami Instytutu Matki i Dziecka.

 Jadłospis  układany jest dekadowo. W dziennym rozkładzie posiłków osoby odpowiedzialne za żywienie kierują się zasadą zgodnie, z którą dzieci powinny spożywać posiłki pokrywające 3/4 -75% dziennego zapotrzebowania na energię, białko i tłuszcze, węglowodany i witaminy. Jadłospis układany jest dekadowo. Staramy się aby jadłospis był urozmaicony, wartościowy i zachęcał dzieci do jedzenia. Wszystkie posiłki przygotowywane są zgodnie z zasadami Dobrej Praktyki Higienicznej, Dobrej Praktyki Produkcyjnej oraz systemu HCCP, który gwarantuje odpowiednią jakość zdrowotną produktów.

Wspólne spożywanie posiłków z rówieśnikami wzmacnia poczucie wspólnoty, a jednocześnie pozwala im odczuć silną przynależność do grupy. Dzieciom dla, których sztuka samodzielnego jedzenia sprawia sporo kłopotu, pomaga opiekun grupy. Pomoc taka nie zwalnia jednak dziecka z podejmowania kolejnych prób, do czego jest ono zachęcane i dopingowane przez opiekuna.



Dzieci w Żłobku otrzymują 4 posiłki, tj. śniadanie, II śniadanie, obiad i podwieczorek.

W związku z coraz częściej występującymi alergiami pokarmowymi, Żłobek zapewnia dzieciom indywidualne diety: bezmleczne, bezjajeczne, bezglutenowe i inne stosując się do zaleceń lekarzy specjalistów.
 Dzieci w wieku niemowlęcym są karmione i pojone „na życzenie”, zgodnie ze schematem żywienia dzieci do jednego roku życia. Niemowlęta mają zabezpieczone wszelkiego rodzaju mieszanki pokarmowe w zależności od indywidualnych potrzeb zgodnie z zaleceniami lekarza pediatry lub lekarza specjalisty.
  

Wszystkie dzieci mają możliwość picia wody i herbatek do woli w ciągu całego dnia pobytu w Żłobku.


JADŁOSPIS


DLA DZIECI POWYŻEJ 1 ROKU ŻYCIA

11.06.2018 do 15.06.2018



 

poniedziałek

11.06.2018

wtorek

12.06.2018

środa

13.06.2018

czwartek

14.06.2018

piątek

15.06.2018

ŚNIADANIE

ALERGENY: GLUTEN, MLEKO

Płatki owsiane na mleku, chleb z masłem, jajecznica na parze ze szczypiorkiem, herbata z cytryną.

Ryż błyskawiczny na mleku, pieczywo z masłem, ser żółty, pomidor, herbata malinowa.


Płatki jęczmienne na mleku, pieczywo z masłem,miód naturalny, napój cytrynowy

Kasza kukurydziana na mleku, pieczywo z masłem, wędlina, rzodkiewka, herbata z cytryna

Pieczywo z masłem, wędlina, sałata, pomidor, herbata owocowa z żurawina.

II ŚNIADANIE

Produkty uczulające: OWOCE CYTRUSOWE

Sok owocowy

Owoce

Owoce, chrupki kukurydziane

Owoce

Kisiel owocowy

 OBIAD

ALERGENY: SELER, RYBA, MLEKO, JAJA

Zupa ogórkowa zabielana śmietaną, porcja mięsa z kaszą gryczaną w sosie koperkowym, surówka z kapusty pekińskiej z jabłkiem i marchewką, kompot owocowy.

Zupa z warzyw mieszanych z zieleniną, makaron z serem i musem truskawkowym, kompot z czarnej porzeczki


Krupnik z kaszy jaglanej z zieleniną, klops w sosie pomidorowym, surówka wiosenna z oliwka, mini marchewki gotowane z masłem, kompot owocowy.

Zupa pomidorowa z makaronem zabielana śmietaną, kotlet jajeczny, ziemniaki z koperkiem, surówka z marchewki i jabłka z białym chrzanem, kompot owocowy.


Zupa neopolitańska, ryba gotowana w jarzynach, ziemniaki z koperkiem, kompot z czarnej porzeczki.

PODWIECZOREK

ALERGENY: GLUTEN, MLEKO, NABIAŁ, JAJA



Pieczywo z masłem, twarożek z jogurtem i rzodkiewka, kakao/wędlina, rzodkiewka, napój owocowy.

Pieczywo z masłem, szynka swojska, jajko gotowane, sałata, ogórek kiszony, herbata słodzona miodem.

Ciasta własnego wypieku, soki owocowe, woda mineralna.

     DZIEŃ RODZINY

Jogurt naturalny z owocami, chałka z masłem i dżemem.

Kluski lane na mleku/bułka z masłem i miodem naturalnym. Jabłka
                                    W ciągu całego dnia dziecko otrzymuje na żądanie wodę lub herbatkę bez ograniczeń.                                                                                                                 
                                    Wykaz poszczególnych składników użytych do przygotowania posiłków znajduje się u intendenta.

                                    JADŁOSPIS
                                                                        od 18.06.2018 do 22.06.2018

 


poniedziałek

18.06.2018

wtorek

19.06.2018

środa

20.06.2018

czwartek

21.06.2018

piątek

22.06.2018

ŚNIADANIE:

ALERGENY: MLEKO, GLUTEN, JAJKO

Płatki jaglane na mleku, pieczywo z masłem, jajko gotowane na twardo, szczypiorek, herbata owocowa.

Kluski lane na mleku, chałka z masłem, napój owocowy


Pieczywo z masłem, wędlina, pomidor, szczypior, herbata z cytryną

Płatki ryżowe na mleku, pieczywo z masłem, polędwica swojska, rzodkiewka, herbata owocowa

 Pieczywo z masłem, jajecznica na parze ze szczypiorkiem, kawa mleczna.

II ŚNIADANIE Produkty uczulające: OWOCE CYTRUSOWE


Jabłka

Owoce


Sok owocowy

Owoce

Owoce

 

OBIAD 

ALERGENY: SELER, MLEKO, JAJA, RYBA

 

 

Zupa kalafiorowa z zieleniną, risotto mięsne w sosie jarzynowo-pomidorowym, surówka z kapusty pekińskiej z ananasem i kukurydza, kompot truskawkowy.

Zupa zacierkowa z zieleniną, eskalopki z fileta z indyka, ziemniaki, sałata z pomidora i cebuli, kompot owocowy.

Barszcz ukraiński, bigosik ze słodkiej kapusty z mięsem i warzywami, kompot z czarnej porzeczki

Krupnik z kaszy jaglanej z zielenina, pierogi z serem i musem truskawkowym/ pierogi z mięsem, surówka z marchewki i jabłka, napój cytrynowy

Zupa ogórkowa z ryżem zabielana śmietaną, ryba pieczona z warzywami, ziemniaki z koperkiem, surówka wielowarzywna z chrzanem, kompot z czarnej porzeczki.

PODWIECZOREK


ALERGENY: RYBA,
MLEKO, JAJA, GLUTEN

Bułka z masłem, ser żółty, pomidor/wędlina, herbata z cytryną.

Bułka z masłem, twarożek z jogurtem i owocami, kawa mleczna.

Kasza manna na mleku/Pieczywo z masłem, polędwica, marchewka gotowana. Jabłka

Pieczywo z masłem, pasztet pieczony, ogórek małosolny, herbata z sokiem malinowym.


Ryż zapiekany z jabłkami i jogurtem naturalnym, herbata owocowa.

                                       W ciągu całego dnia dziecko otrzymuje na żądanie wodę lub herbatkę bez ograniczeń.

                        Wykaz poszczególnych składników użytych do przygotowania posiłków znajduje się u intendenta.

 

 


              

ALERGIE POKARMOWE U DZIECI

Najczęstszą  przyczyną alergii pokarmowej u małych dzieci są białka mleka krowiego. Uczulenie może powodować każdy pokarm zawierający białko.

Wszystko zależy od indywidualnej wrażliwości organizmu dziecka.

Najczęściej uczulające produkty to:

  • mleko krowie,
  • jaja kurze (zwłaszcza białko),
  • pszenica,
  • ryby i skorupiaki,
  • owoce cytrusowe,
  • orzechy ziemne i inne orzechy.

U niemowląt i małych dzieci – do 3. roku życia najczęstszymi alergenami są: mleko krowie, jajka, pszenica, soja i orzechy ziemne.
U starszych dzieci
częściej występują uczulenia na: jajka, mleko, pszenicę, soję, ryby i orzechy.

Dieta eliminacyjna
Gdy dziecko cierpi na alergię pokarmową, zalecana jest dieta eliminacyjna. Polega ona na czasowym usunięciu z jego diety uczulających składników. Eliminując z jadłospisu dziecka produkty wywołujące reakcję alergiczną, należy pamiętać o wnikliwym czytaniu etykiet. Uczulające malucha składniki nawet w niewielkich ilościach mogą znaleźć się w recepturach bardzo różnych produktów spożywczych.
Stosując u dziecka dietę eliminacyjną, należy dbać o to, by otrzymywało ono odpowiednią ilość składników odżywczych potrzebnych do rozwoju. Lekarz prowadzący może zalecić wprowadzenie do diety malucha odpowiednich składników zastępczych, których wartość odżywcza jest zbliżona do eliminowanego pokarmu.


Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011

z dnia 25 października 2011r.

 

ZAŁĄCZNIK II

SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI

1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę ( 1 );

b) maltodekstryn na bazie pszenicy ( 1 );

c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;

d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

2. Skorupiaki i produkty pochodne;

3. Jaja i produkty pochodne;

4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;

b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;

5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;

6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego ( 1 );

b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;

c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:

a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,

b) laktitolu;

8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

9. Seler i produkty pochodne;

10. Gorczyca i produkty pochodne;

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;

12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO 2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;

13. Łubin i produkty pochodne;

14. Mięczaki i produkty pochodne.