Żywienie dzieci w Żłobku


Proces prawidłowego żywienia dzieci w okresie do trzeciego roku życia odgrywa bardzo znaczącą rolę w prawidłowym rozwoju dziecka, dlatego dokładamy wszelkich starań, by żywienie dzieci w naszej placówce było zgodne z zasadami racjonalnego żywienia oraz z zaleceniami Instytutu Matki i Dziecka.

 Jadłospis  układany jest dekadowo. W dziennym rozkładzie posiłków osoby odpowiedzialne za żywienie kierują się zasadą zgodnie, z którą dzieci powinny spożywać posiłki pokrywające 3/4 -75% dziennego zapotrzebowania na energię, białko i tłuszcze, węglowodany i witaminy. Jadłospis układany jest dekadowo. Staramy się aby jadłospis był urozmaicony, wartościowy i zachęcał dzieci do jedzenia. Wszystkie posiłki przygotowywane są zgodnie z zasadami Dobrej Praktyki Higienicznej, Dobrej Praktyki Produkcyjnej oraz systemu HCCP, który gwarantuje odpowiednią jakość zdrowotną produktów.

Wspólne spożywanie posiłków z rówieśnikami wzmacnia poczucie wspólnoty, a jednocześnie pozwala im odczuć silną przynależność do grupy. Dzieciom dla, których sztuka samodzielnego jedzenia sprawia sporo kłopotu, pomaga opiekun grupy. Pomoc taka nie zwalnia jednak dziecka z podejmowania kolejnych prób, do czego jest ono zachęcane i dopingowane przez opiekuna.



Dzieci w Żłobku otrzymują 4 posiłki, tj. śniadanie, II śniadanie, obiad i podwieczorek.

W związku z coraz częściej występującymi alergiami pokarmowymi, Żłobek zapewnia dzieciom indywidualne diety: bezmleczne, bezjajeczne, bezglutenowe i inne stosując się do zaleceń lekarzy specjalistów.
 Dzieci w wieku niemowlęcym są karmione i pojone „na życzenie”, zgodnie ze schematem żywienia dzieci do jednego roku życia. Niemowlęta mają zabezpieczone wszelkiego rodzaju mieszanki pokarmowe w zależności od indywidualnych potrzeb zgodnie z zaleceniami lekarza pediatry lub lekarza specjalisty.
  

Wszystkie dzieci mają możliwość picia wody i herbatek do woli w ciągu całego dnia pobytu w Żłobku.


JADŁOSPIS


DLA DZIECI POWYŻEJ 1 ROKU ŻYCIA

01.10.2018 do 05.10. 2018 r



 

poniedziałek

01.10..2018

wtorek

02.10.2018

środa

03.10.2018

czwartek

04.10.2018

piątek

05.10.2018

ŚNIADANIE

ALERGENY: GLUTEN, MLEKO

Pieczywo z masłem, twarożek z jogurtem i brzoskwiniami, kakao/wędlina, rzodkiewka, herbata z cytryną.

Płatki jęczmienne na mleku/Pieczywo z masłem, wędlina, pomidor, szczypiorek, napój owocowy.


kasza manna na mleku/pieczywo z masłem, jajko gotowane ze szczypiorkiem, herbata owocowa.

Pieczywo z masłem, ser żółty, rzodkiewka, kawa mleczna/ wędlina,herbata.

Makaronik literki na mleku, pieczywo z masłem,jajecznica na parze ze szczypiorkiem, herbata słodzona miodem.

II ŚNIADANIE

Produkty uczulające: OWOCE CYTRUSOWE

Banany, chrupki kukurydziane

Owoce

Sok owocowy, bobo-frut

Kisiel z owocami

Owoce

 OBIAD

ALERGENY: SELER, RYBA, MLEKO, JAJA

Zupa krem z groszku mrożonego zabielana śmietaną, risotto mięsne w sosie jarzynowo-pomidorowym, surówka z kapusty pekińskiej z ananasem i kukurydzą, kompot z czarnej porzeczki.

Zupa neopolitańska, eskalopki z fileta idyka, ziemniaki z koperkiem, surówka z selera, jabłka i marchewki, buraczki gotowane na jarzynke, kompot truskawkowy.


Zupa kalafiorowa z miesem i zieleniną, pierogi z serem i musem owocowym/pierogi z miesem, surówka z marchewki i jabłka,kompot wieloowocowy

Zupa solferino z zieleniną zabielana śmietana, porcja mięsa w sosie koperkowym, kasza jęczmienna, surówka z białej rzodkwi z marchewka i jabłkiem, cukinia gotowana na jarzynkę, kompot śliwkowy.


Krupnik z kaszy jaglanej z zielenina, ryba pieczona, ziemniaki, surówka z kiszonej kapusty, kalafior gotowany na jarzynkę, kompot malinowo-jabłkowy.

PODWIECZOREK

ALERGENY: GLUTEN, MLEKO, NABIAŁ, JAJA


Kluski lane na mleku/bułka z masłem i miodem naturalnym, napój cytrynowy
Ciasto własnego wypieku/ciasto dla dzieci z alergia pokarmową, herbata cytrynowa..
Pieczywo z masłem wędlina, sałata, pomidor, herbata z cytryną

Płatki ryżowe na mleku/chałka z masłem, dżemem, napój miodowo-cytrynowy. Jabłka.
Pieczywo z masłem, twarożek z jogurtem i rzodkiewka, kakao/wędlina, pomidor, herbata z cytryna.
                                    W ciągu całego dnia dziecko otrzymuje na żądanie wodę lub herbatkę bez ograniczeń.                                                                                                                 
                                    Wykaz poszczególnych składników użytych do przygotowania posiłków znajduje się u intendenta.

                                    JADŁOSPIS
                                                                        od 08.10.2018 do 12.10.2018r

 


poniedziałek

08.10.2018

wtorek

09.10.2018

środa

10.10.2018.

czwartek

11.10.2018

piątek

12.10.2018

ŚNIADANIE:

ALERGENY: MLEKO, GLUTEN, JAJKO

Płatki owsiane na mleku, pieczywo z masłem, serek homogenizowany z rzodkiewka, napój cytrynowy/wędlina, pomidor.

Pieczywo z masłem, sałata, wędlina, pomidor, szczypiorek, herbata z cytryną.

Płatki jaglane na mleku, pieczywo z masłem, wędlina, rzodkiewka, herbata z sokiem malinowym.

Kasza kukurydziana na mleku/Pieczywo z masłem, ser żółty, pomidor/wędlina, napój owocowy.

 Pieczywo z masłem, jajecznica na parze, pomidor, kawa mleczna.

II ŚNIADANIE Produkty uczulające: OWOCE CYTRUSOWE

Owoce

Owoce

owoce
OwoceSoki owocowe, bobo-frut

 

OBIAD 

ALERGENY: SELER, MLEKO, JAJA, RYBA

 

 

Zupa z brokułami i zieleniną, gulasz z fileta indyka, kasza jęczmienna, surówka z sałaty lodowej z papryka i kukurydzą, kompot owocowy.

Barszcz ukraiński z zieleniną, leniwe z masłem, surówka z marchewki i jabłka z białym chrzanem/pulpet mięsny, ziemniaki, kompot śliwkowy.

Zupa ogórkowa zabielana śmietana, kotlet mielony pieczony, ziemniaki z koperkiem, marchewka z groszkiem-jarzynka, kompot z czarnej porzeczki.

Kluski lane na rosole z zieleniną, potrawka drobiowa, ziemniaki, surówka z czerwonej kapusty z żurawina, kompot wieloowocowy.

Zupa  pomidorowa z ryżem, pulpet rybny w sosie własnym, ziemniaki z koperkiem, surówka wielowarzywna, kompot wiśniowy.

PODWIECZOREK


ALERGENY: RYBA,
MLEKO, JAJA, GLUTEN

Jogurt naturalny z owocami, bułka z masłem i miodem naturalnym/przecier owocowy.

Mus z kaszy manny z żółtkiem, chałka z masłem, napój owocowy. Jabłka

Ryż zapiekany z jabłkami i jogurtem naturalnym, kakao/herbata

 Pieczywo z masłem, pasztet pieczony, ogórek kiszony, herbata słodzona miodem.


Deser serowo-miodowy, kruche ciasteczka/kisiel z owocami i ciasteczka.

                                       W ciągu całego dnia dziecko otrzymuje na żądanie wodę lub herbatkę bez ograniczeń.

                        Wykaz poszczególnych składników użytych do przygotowania posiłków znajduje się u intendenta.

 

 


              

ALERGIE POKARMOWE U DZIECI

Najczęstszą  przyczyną alergii pokarmowej u małych dzieci są białka mleka krowiego. Uczulenie może powodować każdy pokarm zawierający białko.

Wszystko zależy od indywidualnej wrażliwości organizmu dziecka.

Najczęściej uczulające produkty to:

  • mleko krowie,
  • jaja kurze (zwłaszcza białko),
  • pszenica,
  • ryby i skorupiaki,
  • owoce cytrusowe,
  • orzechy ziemne i inne orzechy.

U niemowląt i małych dzieci – do 3. roku życia najczęstszymi alergenami są: mleko krowie, jajka, pszenica, soja i orzechy ziemne.
U starszych dzieci
częściej występują uczulenia na: jajka, mleko, pszenicę, soję, ryby i orzechy.

Dieta eliminacyjna
Gdy dziecko cierpi na alergię pokarmową, zalecana jest dieta eliminacyjna. Polega ona na czasowym usunięciu z jego diety uczulających składników. Eliminując z jadłospisu dziecka produkty wywołujące reakcję alergiczną, należy pamiętać o wnikliwym czytaniu etykiet. Uczulające malucha składniki nawet w niewielkich ilościach mogą znaleźć się w recepturach bardzo różnych produktów spożywczych.
Stosując u dziecka dietę eliminacyjną, należy dbać o to, by otrzymywało ono odpowiednią ilość składników odżywczych potrzebnych do rozwoju. Lekarz prowadzący może zalecić wprowadzenie do diety malucha odpowiednich składników zastępczych, których wartość odżywcza jest zbliżona do eliminowanego pokarmu.


Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011

z dnia 25 października 2011r.

 

ZAŁĄCZNIK II

SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI

1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę ( 1 );

b) maltodekstryn na bazie pszenicy ( 1 );

c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;

d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

2. Skorupiaki i produkty pochodne;

3. Jaja i produkty pochodne;

4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;

b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;

5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;

6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego ( 1 );

b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;

c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:

a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,

b) laktitolu;

8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

9. Seler i produkty pochodne;

10. Gorczyca i produkty pochodne;

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;

12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO 2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;

13. Łubin i produkty pochodne;

14. Mięczaki i produkty pochodne.