Żywienie dzieci w Żłobku


Proces prawidłowego żywienia dzieci w okresie do trzeciego roku życia odgrywa bardzo znaczącą rolę w prawidłowym rozwoju dziecka, dlatego dokładamy wszelkich starań, by żywienie dzieci w naszej placówce było zgodne z zasadami racjonalnego żywienia oraz z zaleceniami Instytutu Matki i Dziecka.

 Jadłospis  układany jest dekadowo. W dziennym rozkładzie posiłków osoby odpowiedzialne za żywienie kierują się zasadą zgodnie, z którą dzieci powinny spożywać posiłki pokrywające 3/4 -75% dziennego zapotrzebowania na energię, białko i tłuszcze, węglowodany i witaminy. Jadłospis układany jest dekadowo. Staramy się aby jadłospis był urozmaicony, wartościowy i zachęcał dzieci do jedzenia. Wszystkie posiłki przygotowywane są zgodnie z zasadami Dobrej Praktyki Higienicznej, Dobrej Praktyki Produkcyjnej oraz systemu HCCP, który gwarantuje odpowiednią jakość zdrowotną produktów.

Wspólne spożywanie posiłków z rówieśnikami wzmacnia poczucie wspólnoty, a jednocześnie pozwala im odczuć silną przynależność do grupy. Dzieciom dla, których sztuka samodzielnego jedzenia sprawia sporo kłopotu, pomaga opiekun grupy. Pomoc taka nie zwalnia jednak dziecka z podejmowania kolejnych prób, do czego jest ono zachęcane i dopingowane przez opiekuna.



Dzieci w Żłobku otrzymują 4 posiłki, tj. śniadanie, II śniadanie, obiad i podwieczorek.

W związku z coraz częściej występującymi alergiami pokarmowymi, Żłobek zapewnia dzieciom indywidualne diety: bezmleczne, bezjajeczne, bezglutenowe i inne stosując się do zaleceń lekarzy specjalistów.
 Dzieci w wieku niemowlęcym są karmione i pojone „na życzenie”, zgodnie ze schematem żywienia dzieci do jednego roku życia. Niemowlęta mają zabezpieczone wszelkiego rodzaju mieszanki pokarmowe w zależności od indywidualnych potrzeb zgodnie z zaleceniami lekarza pediatry lub lekarza specjalisty.
  

Wszystkie dzieci mają możliwość picia wody i herbatek do woli w ciągu całego dnia pobytu w Żłobku.


JADŁOSPIS


DLA DZIECI POWYŻEJ 1 ROKU ŻYCIA

Dzieci do pierwszego roku życia otrzymują mleko modyfikowane i zupki jarzynowe przecierane z mięsem.

Wykaz poszczególnych składników użytych do przygotowania posiłków znajduje się u intendenta.

                                                                                                                            od 03.08.2020 r do 07.08.2020 r

 

poniedziałek

03.08.2020

wtorek

04.08.2020

środa

05.08.2020

czwartek

06.08.2020

piątek

07.08.2020

ŚNIADANIE

ALERGENY: GLUTEN, MLEKO


Płatki żytnie na mleku, bułka z masłem, twarożek homogenizowany z jogurtem/dżem, woda mineralna.

Kluski lane na mleku, pieczywo z masłem, wędlina, rzodkiewka, herbata z cytryną.

Pieczywo z masłem, jajko gotowane, pomidor, szczypiorek/ wędlina, herbata lipowa

Płatki orkiszowe na mleku, bułka z masłem, wędlina, rzodkiewka, woda mineralna.

Płatki jęczmienne na mleku, pieczywo z masłem, ser żółty, papryka.

II ŚNIADANIE

Produkty uczulające: OWOCE CYTRUSOWE


owoce

owoce

sałatka owocowa

owoce

kisiel owocowy

 OBIAD

ALERGENY: SELER, RYBA, MLEKO, JAJA


Zupa wielowarzywna zabielana jog. nat. z zielenina, risotto mięsne w sosie pomidorowym, surówka z kapusty pekińskiej, jabłka i marchewki, kompot wiśniowy.

Zupa ogórkowa z ryżem zabielana jog.nat. pulpet pieczony, ziemniaki, sałata lodowa, papryka, kukurydza, kompot z czarnej porzeczki.


  Barszcz ukraiński zabielany śmietaną, makaron z serem i musem truskawkowym/z mięsem, surówka z marchewki i jabłka, kompot śliwkowo-jabłkowy.
Zupa kalafiorowa z zieleniną zabielana jog.nat. kasza jęczmienna, porcja mięsa w sosie własnym, buraczki, napój miodowo- cytrynowy.
Zupa pomidorowa z makaronem i zieleniną zabielana śmietana, porcja ryby, ziemniaki, surówka z kiszonej kapusty, kompot wiśniowy
 

PODWIECZOREK

ALERGENY: GLUTEN, MLEKO, NABIAŁ, JAJA


Pieczywo z masłem, wędlina, sałata, pomidor, herbata.
Chałka z masłem i jogurtem z owocami/przecier owocowy.
Płatki owsiane na mleku, pieczywo z masłem i dżemem, woda mineralna.
Pieczywo z masłem, pasztet pieczony drobiowy, ogórek kiszony, herbata owocowa..
Mus z kaszy manny z żółtkiem, pieczywo z masłem i miodem naturalnym, herbata.
 
  W ciągu całego dnia dziecko otrzymuje na żądanie wodę bez ograniczeń.                                         
                 Maluchy na śniadanie i podwieczorek otrzymują mleko modyfikowane lub kaszki mleczne bądź bezmleczne.                                                                                                              
                                   
                                    JADŁOSPIS
                                                                        od 10.08.2020 r do 14.08.2020 r

 


poniedziałek

10.08.2020

wtorek

11.08.2020

środa

12.08.2020

czwartek

13.08.2020

piątek

14.08.2020

ŚNIADANIE:

ALERGENY: MLEKO, GLUTEN, JAJKO

Bułka z masłem, twarożek z rzodkiewką, kawa mleczna/wędlina, woda mineralna
Kasza kukurydziana na mleku, pieczywo z masłem, wędlina, marchewka, herbata
Płatki jaglane na mleku, pieczywo z masłem, pasztet drobiowy, ogórek małosolny, woda mineralna.

Chałka z masłem, ser żółty, jajko, szczypiorek, papryka, kakao

Makaronik na mleku, pieczywo z masłem, wędlina, rzodkiewka, woda mineralna

II ŚNIADANIE Produkty uczulające: OWOCE CYTRUSOWE


 owoce

owoce



kisiel owocowy

owoce

owoce

 

OBIAD

ALERGENY: SELER, MLEKO, JAJA, RYBA


Krupnik z kaszy jaglanej z zieleniną, eskalopki, ziemniaki, surówka wielowarzywna, kompot jabłkowo-śliwkowy.
Zupa ze słodkiej kapusty z zieleniną, kotlet mielony, mizeria z jogurtem nat. napój cytrynowy.
Zupa brokulowo-szpinakowa zabielana jogurtem, leniwe z masłem i bułka tarta/ziemniaki, porcja mięsa w sosie, surówka z marchewki i jabłka, kompot truskawkowy.

Zarzutka z ziemniakami i zieleniną, ziemniaki, frykaderki z mięsa mieszanego, marchewka gotowana, kompot z czarnej porzeczki.

Zupa solferino z zieleniną i płatkami orkiszowymi, kotlet rybny, ziemniaki, surówka z czerwonej kapusty i jabłka, kompot owocowy.

PODWIECZOREK

ALERGENY:
MLEKO, JAJA, GLUTEN
Pieczywo z masłem, swojska szynka, sałata, papryka, woda mineralna.

Pieczywo z masłem, jajecznica na parze ze szczypiorkiem/dżem, herbata z cytryną.

Bułka z masłem, polędwica, szczypiorek, pomidor, woda z miodem.

Płatki żytnie na mleku, bułka z masłem, dżemem, woda mineralna.


Ciasteczka kruche, jogurt z owocami.
                                   W ciągu całego dnia dziecko otrzymuje na żądanie wodę bez ograniczeń

                        Maluchy na śniadanie i podwieczorek otrzymują mleko modyfikowane lub kaszki mleczne bądź bezmleczne.                                                                                                              

                       

 


              

ALERGIE POKARMOWE U DZIECI

Najczęstszą  przyczyną alergii pokarmowej u małych dzieci są białka mleka krowiego. Uczulenie może powodować każdy pokarm zawierający białko.

Wszystko zależy od indywidualnej wrażliwości organizmu dziecka.

Najczęściej uczulające produkty to:

  • mleko krowie,
  • jaja kurze (zwłaszcza białko),
  • pszenica,
  • ryby i skorupiaki,
  • owoce cytrusowe,
  • orzechy ziemne i inne orzechy.

U niemowląt i małych dzieci – do 3. roku życia najczęstszymi alergenami są: mleko krowie, jajka, pszenica, soja i orzechy ziemne.
U starszych dzieci
częściej występują uczulenia na: jajka, mleko, pszenicę, soję, ryby i orzechy.

Dieta eliminacyjna
Gdy dziecko cierpi na alergię pokarmową, zalecana jest dieta eliminacyjna. Polega ona na czasowym usunięciu z jego diety uczulających składników. Eliminując z jadłospisu dziecka produkty wywołujące reakcję alergiczną, należy pamiętać o wnikliwym czytaniu etykiet. Uczulające malucha składniki nawet w niewielkich ilościach mogą znaleźć się w recepturach bardzo różnych produktów spożywczych.
Stosując u dziecka dietę eliminacyjną, należy dbać o to, by otrzymywało ono odpowiednią ilość składników odżywczych potrzebnych do rozwoju. Lekarz prowadzący może zalecić wprowadzenie do diety malucha odpowiednich składników zastępczych, których wartość odżywcza jest zbliżona do eliminowanego pokarmu.


Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011

z dnia 25 października 2011r.

 

ZAŁĄCZNIK II

SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI

1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę ( 1 );

b) maltodekstryn na bazie pszenicy ( 1 );

c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;

d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

2. Skorupiaki i produkty pochodne;

3. Jaja i produkty pochodne;

4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;

b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;

5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;

6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego ( 1 );

b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;

c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:

a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,

b) laktitolu;

8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

9. Seler i produkty pochodne;

10. Gorczyca i produkty pochodne;

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;

12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO 2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;

13. Łubin i produkty pochodne;

14. Mięczaki i produkty pochodne.