Żywienie dzieci w Żłobku


Proces prawidłowego żywienia dzieci w okresie do trzeciego roku życia odgrywa bardzo znaczącą rolę w prawidłowym rozwoju dziecka, dlatego dokładamy wszelkich starań, by żywienie dzieci w naszej placówce było zgodne z zasadami racjonalnego żywienia oraz z zaleceniami Instytutu Matki i Dziecka.

 Jadłospis  układany jest dekadowo. W dziennym rozkładzie posiłków osoby odpowiedzialne za żywienie kierują się zasadą zgodnie, z którą dzieci powinny spożywać posiłki pokrywające 3/4 -75% dziennego zapotrzebowania na energię, białko i tłuszcze, węglowodany i witaminy. Jadłospis układany jest dekadowo. Staramy się aby jadłospis był urozmaicony, wartościowy i zachęcał dzieci do jedzenia. Wszystkie posiłki przygotowywane są zgodnie z zasadami Dobrej Praktyki Higienicznej, Dobrej Praktyki Produkcyjnej oraz systemu HCCP, który gwarantuje odpowiednią jakość zdrowotną produktów.

Wspólne spożywanie posiłków z rówieśnikami wzmacnia poczucie wspólnoty, a jednocześnie pozwala im odczuć silną przynależność do grupy. Dzieciom dla, których sztuka samodzielnego jedzenia sprawia sporo kłopotu, pomaga opiekun grupy. Pomoc taka nie zwalnia jednak dziecka z podejmowania kolejnych prób, do czego jest ono zachęcane i dopingowane przez opiekuna.



Dzieci w Żłobku otrzymują 4 posiłki, tj. śniadanie, II śniadanie, obiad i podwieczorek.

W związku z coraz częściej występującymi alergiami pokarmowymi, Żłobek zapewnia dzieciom indywidualne diety: bezmleczne, bezjajeczne, bezglutenowe i inne stosując się do zaleceń lekarzy specjalistów.
 Dzieci w wieku niemowlęcym są karmione i pojone „na życzenie”, zgodnie ze schematem żywienia dzieci do jednego roku życia. Niemowlęta mają zabezpieczone wszelkiego rodzaju mieszanki pokarmowe w zależności od indywidualnych potrzeb zgodnie z zaleceniami lekarza pediatry lub lekarza specjalisty.
  

Wszystkie dzieci mają możliwość picia wody i herbatek do woli w ciągu całego dnia pobytu w Żłobku.


JADŁOSPIS


DLA DZIECI POWYŻEJ 1 ROKU ŻYCIA

 OD 13.11.2017 do 17.11.2017



 

poniedziałek

13.11.2017

wtorek

14.11.2017

środa

15.11.2017

czwartek

16.11.2017

piątek

17.11.2017

ŚNIADANIE

ALERGENY: GLUTEN, MLEKO

Płatki jaglane na mleku na mleku/pieczywo mieszane z masłem, szynka gotowana, pomidor, herbata z cytryną.

Kasza kukurydziana na mleku, pieczywo mieszane z masłem, dżem, napój cytrynowy.


 Płatki jęczmienne na mleku, pieczywo z masłem, pomidor, jajecznica na parze, herbata słodzona miodem.

Pieczywo mieszane, twarożek z jogurtem i szczypiorkiem, kawa mleczna.

Ryż błyskawiczny na mleku, pieczywo z masłem, wędlina, ogórek kiszony, tarta marchewka, herbata owocowa.

II ŚNIADANIE

Owoce, przecier owocowy

Owoce



Owoce, przecier owocowy

Sok owocowy, bobo-frut

Owoce

 OBIAD

ALERGENY: SELER, RYBA, MLEKO, JAJA

Zupa solferino, potrawka z fileta indyka, kasza jęczmienna gotowana, brokuł z masłem, surówka z marchewki i jabłka z białym chrzanem, kompot z czarnej porzeczki.

Barszcz ukraiński, leniwe z masłem i tarta bułeczką/gulasz mięsny, surówka z pora, marchewki, jabłka, kompot owocowy z aronią.

Zupa zacierkowa z zieleniną, eskalopki z fileta z indyka, ryż z kukurydza, surówka z kapusty pekińskiej z ananasem i kukurydza, brokuł gotowany na jarzynkę, kompot z czarnej porzeczki.

Zupa kalafiorowa zabielana śmietaną, pieczeń rzymska w sosie pomidorowym, ziemniaki, surówka z sałaty lodowej z papryka, cukinia gotowana na jarzynkę.


Zupa neopolitańska, ryba pieczona z warzywami, ziemniaki z koperkiem, surówka z kiszonej kapusty z tartym jabłkiem i marchewką z oliwą, kompot truskawkowy.

PODWIECZOREK

ALERGENY: GLUTEN, MLEKO, NABIAŁ, JAJA



Pieczywo mieszane z masłem, pasta jajeczna ze szczypiorkiem, kawa mleczna.

Sałatka jarzynowa, chleb z masłem, wędlina, herbata z cytryną.
Jogurt naturalny z owocami, chałka z masłem.


Mus z kaszy manny z żółtkiem, bułka z masłem i miodem naturalnym. Jabłka

Racuszki drożdżowe z jabłkiem, kisiel z owocami.

W ciągu całego dnia dziecko otrzymuje na żądanie wodę lub herbatkę bez ograniczeń.
Sporządził:

Starsza Pielęgniarka Żłobka

JADŁOSPIS

  DLA DZIECI POWYŻEJ 1 ROKU ŻYCIA OD      Od 20.11.2017 do 24.11.2017

 

 

 


poniedziałek

20.11.2017

wtorek

21.11.2017

środa

22.11.2017

czwartek

23.11.2017

piątek

24.11.2017

ŚNIADANIE:

ALERGENY: MLEKO, GLUTEN


Kasza manna na mleku, bułka z masłem, twarożek z jogurtem i szczypiorkiem, napój owocowy

Pieczywo mieszane z masłem, rzodkiewka, paróweczki na gorąco, herbata z sokiem malinowym.


Płatki owsiane na mleku, pieczywo mieszane z masłem, szynka z indyka, ogórek kiszony, tarta marchewka, napój owocowy.

Ryż błyskawiczny na mleku na mleku, bułka z masłem, serek homogenizowany z cukrem waniliowym, herbata owocowa.

Płatki jęczmienne na mleku, pieczywo z masłem, wędlina, rzodkiewka, napój z miętą.

II ŚNIADANIE



Chrupki kukurydziane, banany, jabłka

Gruszki


Sałatka wieloowocowa, przecier owocowy

Jabłka, mandarynki, bobo-frut


Chrupki kukurydziane, banany

 

OBIAD 

ALERGENY: SELER, MLEKO, JAJA, RYBA

 

 


Kluski lane na rosole z zieleniną, potrawka misna z warzywami, ziemniaki, surówka z buraka, jabłka i marchewki, kompot z czarnej porzeczki.

Zupa ogórkowa z ryżem i zieleniną, pierogi z serem i musem truskawkowym, napój miodowo-cytrynowy.

Zupa z  kapusty pekińskiej z kaszą jaglaną i przecierem [pomidorowym, kotlet mielony, ziemniaki z koperkiem, surówka z kalarepki, marchewka z groszkiem gotowana, kompot śliwkowy.

Krupnik z zieleniną, gulasz mięsny, kluski śląskie, surówka wielowarzywna, brokuł gotowany na jarzynkę, kompot z czarnej porzeczki.


Zarzutka, ryba gotowana w jarzynach, ziemniaki z koperkiem, kompot owocowy.

PODWIECZOREK


ALERGENY:
MLEKO, JAJA, GLUTEN

Pieczywo mieszane z masłem, wędlina, pomidor, herbata z cytryną.

Kasza kukurydziana na mleku, bułka z masłem i dżemem.

Pieczywo mieszane z masłem, ser żółty, jajko gotowane, pomidor, szczypiorek, kakao

Pieczywo mieszane z masłem,pasztet pieczony, ogórek kiszony, herbata z cytryną i sokiem malinowym.


Ciasto "wiewiórka" własnego wypieku, herbata słodzona miodem.

                                       W ciągu całego dnia dziecko otrzymuje na żądanie wodę lub herbatkę bez ograniczeń.

 

Sporządził:                                                                                                                           

Starsza Pielęgniarka Żłobka       


              

ALERGIE POKARMOWE U DZIECI

Najczęstszą  przyczyną alergii pokarmowej u małych dzieci są białka mleka krowiego. Uczulenie może powodować każdy pokarm zawierający białko.

Wszystko zależy od indywidualnej wrażliwości organizmu dziecka.

Najczęściej uczulające produkty to:

  • mleko krowie,
  • jaja kurze (zwłaszcza białko),
  • pszenica,
  • ryby i skorupiaki,
  • owoce cytrusowe,
  • orzechy ziemne i inne orzechy.

U niemowląt i małych dzieci – do 3. roku życia najczęstszymi alergenami są: mleko krowie, jajka, pszenica, soja i orzechy ziemne.
U starszych dzieci
częściej występują uczulenia na: jajka, mleko, pszenicę, soję, ryby i orzechy.

Dieta eliminacyjna
Gdy dziecko cierpi na alergię pokarmową, zalecana jest dieta eliminacyjna. Polega ona na czasowym usunięciu z jego diety uczulających składników. Eliminując z jadłospisu dziecka produkty wywołujące reakcję alergiczną, należy pamiętać o wnikliwym czytaniu etykiet. Uczulające malucha składniki nawet w niewielkich ilościach mogą znaleźć się w recepturach bardzo różnych produktów spożywczych.
Stosując u dziecka dietę eliminacyjną, należy dbać o to, by otrzymywało ono odpowiednią ilość składników odżywczych potrzebnych do rozwoju. Lekarz prowadzący może zalecić wprowadzenie do diety malucha odpowiednich składników zastępczych, których wartość odżywcza jest zbliżona do eliminowanego pokarmu.


Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011

z dnia 25 października 2011r.

 

ZAŁĄCZNIK II

SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI

1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę ( 1 );

b) maltodekstryn na bazie pszenicy ( 1 );

c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;

d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

2. Skorupiaki i produkty pochodne;

3. Jaja i produkty pochodne;

4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;

b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;

5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;

6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego ( 1 );

b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;

c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:

a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,

b) laktitolu;

8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

9. Seler i produkty pochodne;

10. Gorczyca i produkty pochodne;

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;

12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO 2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;

13. Łubin i produkty pochodne;

14. Mięczaki i produkty pochodne.