Żywienie dzieci w Żłobku


Proces prawidłowego żywienia dzieci w okresie do trzeciego roku życia odgrywa bardzo znaczącą rolę w prawidłowym rozwoju dziecka, dlatego dokładamy wszelkich starań, by żywienie dzieci w naszej placówce było zgodne z zasadami racjonalnego żywienia oraz z zaleceniami Instytutu Matki i Dziecka.

 Jadłospis  układany jest dekadowo. W dziennym rozkładzie posiłków osoby odpowiedzialne za żywienie kierują się zasadą zgodnie, z którą dzieci powinny spożywać posiłki pokrywające 3/4 -75% dziennego zapotrzebowania na energię, białko i tłuszcze, węglowodany i witaminy. Jadłospis układany jest dekadowo. Staramy się aby jadłospis był urozmaicony, wartościowy i zachęcał dzieci do jedzenia. Wszystkie posiłki przygotowywane są zgodnie z zasadami Dobrej Praktyki Higienicznej, Dobrej Praktyki Produkcyjnej oraz systemu HCCP, który gwarantuje odpowiednią jakość zdrowotną produktów.

Wspólne spożywanie posiłków z rówieśnikami wzmacnia poczucie wspólnoty, a jednocześnie pozwala im odczuć silną przynależność do grupy. Dzieciom dla, których sztuka samodzielnego jedzenia sprawia sporo kłopotu, pomaga opiekun grupy. Pomoc taka nie zwalnia jednak dziecka z podejmowania kolejnych prób, do czego jest ono zachęcane i dopingowane przez opiekuna.



Dzieci w Żłobku otrzymują 4 posiłki, tj. śniadanie, II śniadanie, obiad i podwieczorek.

W związku z coraz częściej występującymi alergiami pokarmowymi, Żłobek zapewnia dzieciom indywidualne diety: bezmleczne, bezjajeczne, bezglutenowe i inne stosując się do zaleceń lekarzy specjalistów.
 Dzieci w wieku niemowlęcym są karmione i pojone „na życzenie”, zgodnie ze schematem żywienia dzieci do jednego roku życia. Niemowlęta mają zabezpieczone wszelkiego rodzaju mieszanki pokarmowe w zależności od indywidualnych potrzeb zgodnie z zaleceniami lekarza pediatry lub lekarza specjalisty.
  

Wszystkie dzieci mają możliwość picia wody i herbatek do woli w ciągu całego dnia pobytu w Żłobku.


JADŁOSPIS


DLA DZIECI POWYŻEJ 1 ROKU ŻYCIA

 OD 18.09.017 do 22.09.2017



 

poniedziałek

18.09.2017

wtorek

19.09.2017

środa

20.09.2017

czwartek

21.09.2017

piątek

22.09.2017

ŚNIADANIE

ALERGENY: GLUTEN, MLEKO

Kluski lane na mleku na mleku/chleb z masłem, wędlina, pomidor,herbata z cytryną.

Płatki owsiane na mleku, pieczywo z masłem, pasta jajeczna ze szczypiorkiem, napój owocowy.


Kasza kukurydziana na mleku, chałka z masłem i dżemem, napój cytrynowy.

Pieczywo mieszane z masłem, wędlina, pomidor, herbata z cytryną.

Płatki jęczmienne na mleku, pieczywo mieszane z masłem, twarożek z jogurtem, napój owocowy.

II ŚNIADANIE

maliny

Kisiel z owocami



Jabłka, pomarańcze, przecier owocowy

Sok owocowy, bobo-frut

Jabłka, gruszki, przecier owocowy

 OBIAD

ALERGENY: SELER, RYBA, MLEKO, JAJA

Krupnik z kasza jaglaną z zieleniną, bigosik ze słodkiej kapusty z mięsem i warzywami, ziemniaki z koperkiem/ gulasz mięsny, ziemniaki, brokuły gotowane na jarzynkę, kompot śliwkowy.

Zupa ogórkowa, kasza gryczana biała/ziemniaki, klops z mięsa mieszanego w sosie koperkowym, surówka z czerwonej kapusty z tartym jabłkiem i marchewka, cukinia gotowana na jarzynkę, kompot z owoców leśnych.


Zupa kalafiorowa zabielana śmietaną z zielenina, polędwiczki wieprzowe w sosie warzywnym, surówka z marchewki i jabłka z białym chrzanem, buraczki gotowane na jarzynkę, kompot z czarnej porzeczki.

Zupa solferino, leniwe z masłem i tarta bułką, surówka wielowarzywna, marchewka, jabłko, żurawina, ananas i brzoskwinia, marchewka gotowana, kompot z czarnej porzeczki.

Zupa pomidorowa z ryżem, kotlet rybny, ziemniaki z koperkiem, surówka z pora, jabłka i marchewki/cukinia gotowana na jarzynkę, kompot malinowo-truskawkowy.

PODWIECZOREK

ALERGENY: GLUTEN, MLEKO, NABIAŁ, JAJA



Bułka z masłem, twarożkiem oraz z jogurtem i szczypiorkiem, kawa mleczna/ pasztet, szczypiorek, herbata owocowa.

Bułka z masłem, miód naturalny, kakao. Banany, jabłka.

Bułka z masłem, ser żółty, jajko gotowane/wędlina, pomidor, szczypiorek, kawa mleczna.

Mus z kaszy manny z żółtkiem/pieczywo mieszane z masłem, wędlina, rzodkiewka, napój owocowy.

Ciasto z dynią z własnego wypieku, herbata słodzona miodem.

W ciągu całego dnia dziecko otrzymuje na żądanie wodę lub herbatkę bez ograniczeń.
Sporządził:

Starsza Pielęgniarka Żłobka

JADŁOSPIS

  DLA DZIECI POWYŻEJ 1 ROKU ŻYCIA OD      Od 11.09.2017 do 15.09.2017

 

 

 


poniedziałek

11.09.2017

wtorek

12.09.2017

środa

13.09.2017

czwartek

14.09.2017

piątek

15.09.2017

ŚNIADANIE:

ALERGENY: MLEKO, GLUTEN


Płatki jęczmienne na mleku, pieczywo mieszane z masłem, wędlina, pomidor, napój owocowy.

Pieczywo mieszane z masłem, jajecznica na parze za szczypiorkiem, kawa mleczna.


Kasza manna na mleku, bułka z masłem i dżemem, herbata owocowa.

Pieczywo mieszane z masłem, wędlina, ser żółty, rzodkiewka, herbata z cytryną.

Płatki jaglane na mleku, pieczywo mieszane, pasta jajeczna ze szczypiorkiem, napój owocowy.

II ŚNIADANIE



Jabłka, przecier owocowy

Sok owocowy, bobo-frut


Maliny, jabłka, przecier owocowy

Chrupki kukurydziane, przecier wieloowocowy

Gruszka, jabłka

 

OBIAD 

ALERGENY: SELER, MLEKO, JAJA, RYBA

 

 


Zupa koperkowa z kaszą manną zabielana śmietaną, eskalopki z fileta z indyka, ziemniaki, surówka z sałaty lodowej z papryką, cukinia gotowana z marchewka na jarzynkę, kompot śliwkowy.

Zupa wielowarzywna z mięsem i zieleniną, pierogi z serem i musem truskawkowym, kompot śliwkowy.

Zupa kalafiorowa, pieczeń rzymska w sosie, lekko musztardowym, ziemniaki z koperkiem, surówka z selera, jabłka i marchewki, buraczki gotowane na jarzynkę, kompot z czarnej porzeczki.

kluski lane na rosole z zieleniną, mięso gotowane w jarzynach, ziemniaki, sałatka z pomidora i cebuli, brokuły gotowane na jarzynkę, kompot z owoców mieszanych.


Barszczyk czerwony z warzywami, pulpet rybny w sosie własnym, ziemniaki z koperkiem, surówka z kwaszonej kapusty, marchewka gotowana na jzrzynkę, kompot malinowy.

PODWIECZOREK


ALERGENY:
MLEKO, JAJA, GLUTEN

Bułka z masłem i miodem naturalnym, kakao. Gruszka

Ryż zapiekany z jabłkami i jogurtem naturalnym, napój cytrynowy.

Bułka z masłem, twarożek z jogurtem naturalnym i brzoskwinią/wędlina, pomidor, napój owocowy.

Płatki ryżowe na mleku, chałka z masłem i dżemem. Jabłka


Racuszki drożdżowe z jabłkiem, herbata z cytryną.

                                       W ciągu całego dnia dziecko otrzymuje na żądanie wodę lub herbatkę bez ograniczeń.

 

Sporządził:                                                                                                                           

Starsza Pielęgniarka Żłobka       


              

ALERGIE POKARMOWE U DZIECI

Najczęstszą  przyczyną alergii pokarmowej u małych dzieci są białka mleka krowiego. Uczulenie może powodować każdy pokarm zawierający białko.

Wszystko zależy od indywidualnej wrażliwości organizmu dziecka.

Najczęściej uczulające produkty to:

  • mleko krowie,
  • jaja kurze (zwłaszcza białko),
  • pszenica,
  • ryby i skorupiaki,
  • owoce cytrusowe,
  • orzechy ziemne i inne orzechy.

U niemowląt i małych dzieci – do 3. roku życia najczęstszymi alergenami są: mleko krowie, jajka, pszenica, soja i orzechy ziemne.
U starszych dzieci
częściej występują uczulenia na: jajka, mleko, pszenicę, soję, ryby i orzechy.

Dieta eliminacyjna
Gdy dziecko cierpi na alergię pokarmową, zalecana jest dieta eliminacyjna. Polega ona na czasowym usunięciu z jego diety uczulających składników. Eliminując z jadłospisu dziecka produkty wywołujące reakcję alergiczną, należy pamiętać o wnikliwym czytaniu etykiet. Uczulające malucha składniki nawet w niewielkich ilościach mogą znaleźć się w recepturach bardzo różnych produktów spożywczych.
Stosując u dziecka dietę eliminacyjną, należy dbać o to, by otrzymywało ono odpowiednią ilość składników odżywczych potrzebnych do rozwoju. Lekarz prowadzący może zalecić wprowadzenie do diety malucha odpowiednich składników zastępczych, których wartość odżywcza jest zbliżona do eliminowanego pokarmu.


Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011

z dnia 25 października 2011r.

 

ZAŁĄCZNIK II

SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI

1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę ( 1 );

b) maltodekstryn na bazie pszenicy ( 1 );

c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;

d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

2. Skorupiaki i produkty pochodne;

3. Jaja i produkty pochodne;

4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;

b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;

5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;

6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego ( 1 );

b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;

c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:

a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,

b) laktitolu;

8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

9. Seler i produkty pochodne;

10. Gorczyca i produkty pochodne;

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;

12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO 2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;

13. Łubin i produkty pochodne;

14. Mięczaki i produkty pochodne.