Żywienie dzieci w Żłobku


Proces prawidłowego żywienia dzieci w okresie do trzeciego roku życia odgrywa bardzo znaczącą rolę w prawidłowym rozwoju dziecka, dlatego dokładamy wszelkich starań, by żywienie dzieci w naszej placówce było zgodne z zasadami racjonalnego żywienia oraz z zaleceniami Instytutu Matki i Dziecka.

 Jadłospis  układany jest dekadowo. W dziennym rozkładzie posiłków osoby odpowiedzialne za żywienie kierują się zasadą zgodnie, z którą dzieci powinny spożywać posiłki pokrywające 3/4 -75% dziennego zapotrzebowania na energię, białko i tłuszcze, węglowodany i witaminy. Jadłospis układany jest dekadowo. Staramy się aby jadłospis był urozmaicony, wartościowy i zachęcał dzieci do jedzenia. Wszystkie posiłki przygotowywane są zgodnie z zasadami Dobrej Praktyki Higienicznej, Dobrej Praktyki Produkcyjnej oraz systemu HCCP, który gwarantuje odpowiednią jakość zdrowotną produktów.

Wspólne spożywanie posiłków z rówieśnikami wzmacnia poczucie wspólnoty, a jednocześnie pozwala im odczuć silną przynależność do grupy. Dzieciom dla, których sztuka samodzielnego jedzenia sprawia sporo kłopotu, pomaga opiekun grupy. Pomoc taka nie zwalnia jednak dziecka z podejmowania kolejnych prób, do czego jest ono zachęcane i dopingowane przez opiekuna.



Dzieci w Żłobku otrzymują 4 posiłki, tj. śniadanie, II śniadanie, obiad i podwieczorek.

W związku z coraz częściej występującymi alergiami pokarmowymi, Żłobek zapewnia dzieciom indywidualne diety: bezmleczne, bezjajeczne, bezglutenowe i inne stosując się do zaleceń lekarzy specjalistów.
 Dzieci w wieku niemowlęcym są karmione i pojone „na życzenie”, zgodnie ze schematem żywienia dzieci do jednego roku życia. Niemowlęta mają zabezpieczone wszelkiego rodzaju mieszanki pokarmowe w zależności od indywidualnych potrzeb zgodnie z zaleceniami lekarza pediatry lub lekarza specjalisty.
  

Wszystkie dzieci mają możliwość picia wody i herbatek do woli w ciągu całego dnia pobytu w Żłobku.


JADŁOSPIS


DLA DZIECI POWYŻEJ 1 ROKU ŻYCIA

08.07.06.2019 r do 12.07.2019 r



 

poniedziałek

08.07.2019

wtorek

09.07.2019

środa

10.07.2019

czwartek

11.07.2019

piątek

12.07.2019

ŚNIADANIE

ALERGENY: GLUTEN, MLEKO

Płatki ryżowe na mleku, pieczywo z masłem, polędwica z indyka, rzodkiewka, woda mineralna

Płatki owsiane na mleku, pasztet pieczony drobiowy, ogórek małosolny, woda z cytryną


Jajecznica na parze ze szczypiorkiem, pieczywo z masłem/,wędlina, herbata

Płatki jęczmienne na mleku, pieczywo z masłem, ser żółty, rzodkiewka, woda mineralna

Płatki orkiszowe na mleku, pieczywo z masłem,twarożek ze szczypiorkiem, woda mineralna

II ŚNIADANIE

Produkty uczulające: OWOCE CYTRUSOWE


jabłka

maliny, chrupki kukurydziane

sałatka owocowa

owoce

owoce

 OBIAD

ALERGENY: SELER, RYBA, MLEKO, JAJA


Zupa wielowarzywna z zielenina, gulasz mięsny, ziemniaki surówka wielowarzywna, kompot truskawkowy.

Kapuśniak z młodej kapusty z zieleniną, makaron z serem i musem jogurtowo-truskawkowym, napój miodowo-cytrynowy.

Zupa solferino zabielana śmietana,pieczeń mięsna w sosie chrzanowym, kasza jęczmienna, surówka z sałaty lodowej i papryki, kompot wiśniowy
Kluski lane na rosole, potrawka drobiowa z warzywami, ziemniaki, surówka wielowarzywna, kompot z owoców lasu
Krupnik z kaszy jaglanej, kotlet rybny, ziemniaki, surówka z marchewki, jabłka i chrzanu, kompot wieloowocowy.
 

PODWIECZOREK

ALERGENY: GLUTEN, MLEKO, NABIAŁ, JAJA


Jogurt naturalny z owocami, bułka z masłem/przecier owocowy
Pieczywo z masłem, wędlina, pomidor, herbata lipowa
Kasza manna na mleku/pieczywo z masłem, wędlina, pomidor, woda mineralna
Chałka z masłem i dżemem 100%, kakao/herbata
Wafle własne produkcji, herbata z cytryną
 
                                    W ciągu całego dnia dziecko otrzymuje na żądanie wodę bez ograniczeń.                                                                                                                 
                                    Wykaz poszczególnych składników użytych do przygotowania posiłków znajduje się u intendenta.

                                    JADŁOSPIS
                                                                        od 22.07.2019 r do 26.07.2019r

 


poniedziałek

22.07.2019

wtorek

23.07.2019

środa

24.07.2019

czwartek

25.07.2019

piątek

26.07.2019

ŚNIADANIE:

ALERGENY: MLEKO, GLUTEN, JAJKO

Płatki owsiane na mleku, bułka z masłem, twarożek z rzodkiewką/wędlina, woda mineralna.

Pieczywo z masłem, ser żółty, pomidor, kawa mleczna/wędlina, herbata

kasza kukurydziana na mleku, pieczywo z masłem, plasterki gotowanego jajka, sałata, szczypiorek, tarta marchewka, woda z cytryną.

Kluski lane na mleku, pieczywo z masłem, pasztet pieczony, ogórek kiszony, woda mineralna.

Płatki orkiszowe na mleku, pieczywo z masłem, wędlina, rzodkiewka, woda z cytryną.

II ŚNIADANIE Produkty uczulające: OWOCE CYTRUSOWE


jabłka

gruszki


brzoskwinie

owoce
   


owoce

 

OBIAD 

ALERGENY: SELER, MLEKO, JAJA, RYBA


Zupa ziemniaczana z warzywami zabielana śmietaną, risotto mięsne w sosie pomidorowo-jarzynowym, surówka z kapusty pekińskiej z tartym jabłkiem i marchewką, kompot owocowy.

Zupa koperkowa z kaszą manną, porcja mięsa w sosie własnym, ziemniaki, surówka z czerwonej kapusty, kompot z owoców leśnych.

Barszcz czerwony z warzywami zabielany śmietaną, leniwe z masłem i bułeczką tarta, surówka z marchwi i jabłka z białym chrzanem/porcja mięsa, ziemniaki, kompot z czarnej porzeczki

Zupa   kalafiorowa z zieleniną zabielana śmietana, klops w sosie paprykowym, kasza jęczmienna, surówka wielowarzywna, kompot truskawkowy.

Krupnik z kaszy jaglanej z warzywami, ryba pieczona, ziemniaki, surówka z kiszonej kapusty, kompot wiśniowy.

PODWIECZOREK


ALERGENY:
MLEKO, JAJA, GLUTEN

Pieczywo z masłem, pasta jajeczna ze szczypiorkiem, herbata lipowa.

Płatki ryżowe na mleku, chałka z masłem/wędlina, rzodkiewka, herbata. Jabłka

Pieczywo z masłem, wędlina, rzodkiewka, herbata z cytryną..

Pieczywo z masłem, pasta rybna z dorsza z pomidorami i szczypiorkiem, herbata rumiankowa.

Ryż zapiekany z jabłkami i jogurtem naturalnym, herbata z cytryną.

                                       W ciągu całego dnia dziecko otrzymuje na żądanie wodę bez ograniczeń.

                        Wykaz poszczególnych składników użytych do przygotowania posiłków znajduje się u intendenta.

 

 


              

ALERGIE POKARMOWE U DZIECI

Najczęstszą  przyczyną alergii pokarmowej u małych dzieci są białka mleka krowiego. Uczulenie może powodować każdy pokarm zawierający białko.

Wszystko zależy od indywidualnej wrażliwości organizmu dziecka.

Najczęściej uczulające produkty to:

  • mleko krowie,
  • jaja kurze (zwłaszcza białko),
  • pszenica,
  • ryby i skorupiaki,
  • owoce cytrusowe,
  • orzechy ziemne i inne orzechy.

U niemowląt i małych dzieci – do 3. roku życia najczęstszymi alergenami są: mleko krowie, jajka, pszenica, soja i orzechy ziemne.
U starszych dzieci
częściej występują uczulenia na: jajka, mleko, pszenicę, soję, ryby i orzechy.

Dieta eliminacyjna
Gdy dziecko cierpi na alergię pokarmową, zalecana jest dieta eliminacyjna. Polega ona na czasowym usunięciu z jego diety uczulających składników. Eliminując z jadłospisu dziecka produkty wywołujące reakcję alergiczną, należy pamiętać o wnikliwym czytaniu etykiet. Uczulające malucha składniki nawet w niewielkich ilościach mogą znaleźć się w recepturach bardzo różnych produktów spożywczych.
Stosując u dziecka dietę eliminacyjną, należy dbać o to, by otrzymywało ono odpowiednią ilość składników odżywczych potrzebnych do rozwoju. Lekarz prowadzący może zalecić wprowadzenie do diety malucha odpowiednich składników zastępczych, których wartość odżywcza jest zbliżona do eliminowanego pokarmu.


Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011

z dnia 25 października 2011r.

 

ZAŁĄCZNIK II

SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI

1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę ( 1 );

b) maltodekstryn na bazie pszenicy ( 1 );

c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;

d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

2. Skorupiaki i produkty pochodne;

3. Jaja i produkty pochodne;

4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;

b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;

5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;

6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego ( 1 );

b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;

c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:

a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,

b) laktitolu;

8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

9. Seler i produkty pochodne;

10. Gorczyca i produkty pochodne;

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;

12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO 2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;

13. Łubin i produkty pochodne;

14. Mięczaki i produkty pochodne.